Maratonpremiär på Höstrusket

Deltagarrekord med 2500 startande i tredje upplagan av Höstrusket och nytt för i år var att det utöver 10 km även gick att springa maraton – något som ca 500 av de startande valde att göra.

Eldkorgar och varm choklad

Höstrusket – 6 grader varmt och regntunga skyar – precis som loppets namn utlovar. Men höstrusk var ingenting som hindrade varken deltagare eller åskådare att ta sig till starten vid Norra Djurgården i Stockholm.

– Det är mer mys än rusk tycker jag, skrattade Anna Svensson som höll värmen innan start genom att dricka varm choklad och värma händerna vid en eldkorg.

– Dessutom föredrar jag regn över värmebölja alla dagar i veckan, fortsatte hon innan hon joggade vidare mot starten på 10 km.

Premiären för Höstrusket maraton gav mersmak

Först ut var maratonlöparna som inledde med en 2,2 km lång slinga innan de fortsatte med 4 varv på 10 km-banan. Och premiären av Höstrusket maraton bjöd på stark sololöpning av Claes Bengtsson, Spårvägens FK som i ensam majestät sprang in på tiden 2.29.33. Claes som siktar mot Valencia maraton som går av stapeln om en månad såg Höstrusket som ett perfekt tävlingsförberedande träningspass. I Valencia hoppas han springa hela 10 minuter snabbare än dagens 2.29.

På damsidan var det Helena Hallgren, Simlångsdalens IF som kammade hem segern i maratonklassen. 3.02.07 noterade Helena som skrattande glädjes åt sitt banrekord.

Claes Bengtsson

Bakom Claes och Helena sprang löpare på alla nivåer och för vissa var det maratondebut. Kompisarna Joel Edholm och Jacob Gren sprang båda maraton för första gången och Höstrusket gav mersmak. Joel, som sprang loppet på 3.39, har siktet inställt på Ironman i Kalmar i sommar medan Jacob, som gick i mål på 4.07 vill springa maran snart igen, men nästa gång under fyra timmar.

Jacob Gren och Joel Edholm

Efrem och Cecilia snabbast på 10 km

Maratonlöparna var först ut, men 10 km-löparna var först i mål – och det gick undan i täten! På herrsidan stod Efrem Brhane, Västerås FK som segrare med tiden 31.12 efter en spurtduell med Alexander Holmblad, Spårvägens FK som var två sekunder efter i mål. På damsidan noterade Cecila Norrbom, Spåvägens FK tiden 34.42 och var nästan minuten före tvåan Malin Starfelt, Runacademy IF. 

Cecilia Norrbom

Bakom täten var det många löpare som noterade glädjande personbästan, men också de som sprang 10 km för första gången i livet. Bland Löparakademins drygt 200 startande ungdomar var det många som sprang livets allra första lopp och det var fantastisk stämning i målområdet när ungdomarna hejade in varandra.

Säsongsavslutning

För många av dagens löpare innebar Höstrusket avslutning på löparsäsongen 2019 och kanske är det just det som gör av både åskådare och löpare hänger kvar lite extra länge efter målgång, regnet till trots, tar en kopp kaffe och värmer händerna vid en eldkorg. För många är det månader till nästa lopp och Höstrusket blir ett litet farväl till löparsäsongen 2019. Och vad gör det då att regnet faller och himlen är grå?

Resultatlisa Höstrusket 2019