Marie Årets Löpare för tredje gången

Marie Söderström-Lundberg har av Marathon.se utsetts till Årets Löpare 2001. Utmärkelsen, som går till årets bästa svenska medel- eller långdistanslöpare, har tilldelas Söderström-Lundberg för att hon gjort en stark säsong med 2.31.28 i Stockholm Marathon som bästa insats.

- Kul att bli uppmärksammad på det här sättet, tycker Marie, som i fjol vann tre SM-guld; terränglöpning 8 km, maraton och 10 000 m.
Hennes bästa lopp var Stockholm Marathon där det blev en andraplacering på 2.31.28. Det är den bästa tiden någonsin av en svenska i Stockholm Marathon.
- Mitt livs lopp, betygsätter Hässelby-löparen.
- Jag fick allt att stämma i Stockholm Marathon. Jag orkade hålla tempot hela vägen. Det var extra roligt att få göra ett såbra lopp på hemmaplan.
Marie Söderström-Lundberg kom sedan på 24:e plats i VM trots att hon i det loppet besvärades av en tåskada.
- Med tanke på förutsättningarna är jag nöjd med VM-insatsen, säger hon.
Avslutningen av säsongen blev inte vad Marie tänkt sig. Den besvärliga tåskadan gjorde att hon tvingades avsluta tävlandet redan i september.
- Det var lite tungt att avbryta säsongen så tidigt. Men jag anser trots allt att 2001 var ett lyckat år.
Under hösten fick Marie Söderström-Lundberg känning av en hälseneskada som troligen orsakades av tåskadan. Ett tag var hon osäker på hur det skulle bli med satsningen på nästa säsong, men i november kom inspirationen tillbaka och veterinärassistenten från Linköpning satsar nu får fullt på 2002 där Stockholm Marathon i början av juni och EM i München två månader senare är de stora målen.
- Jag har precis börjat tränar ordentligt igen. Nu har jag ingen känning
av hälseneskadan längre.
- Just nu är lag långt från formen. Nu gäller det att sakta bygga upp styrkan på samma sätt som i fjol.
De senaste åren var Marie Söderström-Lundberg inlett säsongen i Japan i mars där hon sprungit Nagoya Marathon. I år blir det inte något maratonlopp så tidigt.
Säsongdebuten sker dock redan om en månad. Den 3 februari tävlar Marie i Europacupen i terränglöpning för klubblag som avgörs i Bilbao i Spanien. Det loppet blir främst ett avbrott i vinterträningen. Först i slutet av april räknar Marie med att vara i form för riktigt bra resultat.

Marathon.se har utsett Årets Löpare sedan 1996, Hittills är det endast kvinnor som belönats:
Följande löpare har fått Marathon.se:s utnämning Årets löpare:
1996 - Sara Wedlund.
1997 - Malin Ewerlöf
1998 - Malin Ewerlöf
1999 - Marie Söderström-Lundberg
2000 - Marie Söderström-Lundberg