Marie laddade för Tjejmilen med SM-guld

Marie Söderström-Lundberg hoppas kunna ta sin tredje seger i Tjejmilen när Sveriges största idrottstävling för kvinnor avgörs för 18:e gången på söndag.
På fredagskvällen visade hon formen genom att vinna 10000 meter vid SM i Växjö.

Marie har dominerat svensk långlöpning de senaste åren. Guldet på 10000 var det trettonde SM-guldet på de tre senaste åren.
- Min start i Tjejmilen är ändå lite av en chansning, förklarar Marie.
Den 40-åriga Hässelby-löparen kom på 24:e plats i maratonloppet vid friidrotts-VM i Edmonton den 12 augusti. Normalt tävlar man inte två veckor efter ett krävande maratonlopp, men Marie brukar återhämta sig snabbt och räknar med att ställa upp i Tjejmilen.
- Tjejmilen är något speciellt för mig, så jag vill inte missa loppet i år. Det var här jag gjorde min första tävling, berättar Marie.
Året var 1986. Marie Söderström avverkade Tjejmilen på c:a 50 minuter och hade omkring 700 löpare före sig i mål.
- Jag studerade på den tiden. Jag sprang ibland med en klasskamrat som prövat på maraton. En gång var vi ute i en timme och hon sa "Du blir ju inte trött. Du måste börja tävla!"
Så småningom började Marie träna med Linköpingsklubben Akele:
- Dom frågade om jag ville vara med och träna, men jag tyckte först att jag var för dålig, berättar Marie, som dock började träna regelbundet fyra-fem mil i veckan i slutet av 80-talet.
För fem år sedan bestämde Marie sig för att börja satsa ordentligt. Hon tog kontakt med Hässelby som är en av landets bästa friidrottsklubbar.
- Jag hade kommit till ett vägskäl. Jag kände att jag måste göra något för att utvecklas vidare. Akele är en jättefin klubb med bra sammanhållning, men man behöver förnya sig.
I Hässelby fick Marie hjälp med att lägga upp träningen på ett nytt sätt:
- Träningsmängden har smugit upp. Förr om åren hade tio mil i veckan varit omöjligt. I vintras körde jag som mest tjugo mil under en vecka.
Resultaten har kommit snabbt. Marie, som arbetar som veterinärassistent, vann sitt första SM-guld i september 1998. Sedan dess har hon varit nästan oslagbar i SM-sammanhang. Det har också blivit två segrar i Tjejmilen och två segrar i Stockholm Marathon.