Marie Söderström fick slita för tolfte SM-guldet

Marie Söderström-Lundberg vann som väntat damklassen i Stockholmsloppet. Det betyder att hon samtidigt tog hem SM i halv maraton för tredje året i följd.

På sina tretton senaste SM-starter har den 39-åriga Hässelby-löparen tolv segrar. Det enda nederlaget kom i våras då klubbkamraten Camilla Benjaminsson vann terräng-SM före Marie.
Oftast har Marie Söderström-Lundberg varit förkrossande överlägsen när hon sprungit hem sina SM-segrar. I de två senaste loppen har dock motståndet varit tufft. För tre veckor sedan vann Marie SM-guldet på 5 000 meter efter en spurtduell med Linda Sjöström från Falun.
Nu tog Marie hem segern i Stockholmsloppet efter en spurtuppgörelse med Lena Gavelin från Jamtrennarna i Brunflo i Jämtland. I mål skiljde endast två sekunder mellan dem.
Marie, som var storfavorit i loppet, tog täten direkt och såg ut att gå mot en klar seger. Men hon fick slita för varje steg:
- Jag kände direkt att allt inte var som det skulle, berättade Marie, som tydligen inte var helt återställd från den förkylning som tvingade henne att lämna återbud till Finnkampen förra helgen.
- Jag hade ont i kroppen. Vid åtta kilometer funderade jag på att bryta, men sedan gick det lättare ett tag så jag fortsatte.
Lena Gavelin, som var tvåa i Tjejmilen efter Marie för två veckor sedan, låg en halv minut efter ledarinnan vid 16 km. Sedan tog hon in sakta men säkert. Vid 19 km skiljde 15 sekunder. 500 meter från mål var hon ikapp.
- Jag hade inte någon aning om hur långt avståndet bakåt var, förklarade Marie.
- När jag såg att Lena Gavelin kom ikapp blev jag förvånad. Jag sa hej till henne.
- Jag kände att jag hade krafter kvar eftersom jag tagit det lugnt de sista kilometrarna, så jag blev inte direkt orolig.
Marie spurtade i mål på Stockholms Stadion på 1.14.39. Tiden är drygt två minuter från hennes personbästa från Göteborgsvarvet i maj.
Lena Gavelin noterade 1.14.41. Hennes resultat betyder att det finns ett svenskt damlag som klarat kvaltiden till halvmaraton-VM i höst. Kvaltiden var 1.14.00 i snitt på tre löpare. Om det blir ett svenskt damlag till VM är förutom Marie och Lena även Camilla Benjaminsson och Malin Öhrn aktuella för laget.
Malin Öhrn var trea i Stockholmsloppet på 1.15.18 före Camilla Benjaminsson som noterade 1.16.42. Camilla är Sverige-tvåa i år med sina 1.14.20 från Broloppet.

Stockholmsloppet, damer:
1) Marie Söderström-Lundberg, Hässelby, 1.14.39
2) Lena Gevlin, Jamtrennarna, 1.14.41
3) Malin Öhrn, Malmö, 1.15.18
4) Camilla Benjaminsson, Hässelby, 1.17.30
5) Susanne Johansson, Hässelby, 1.17.30
6) Annika Nyberger, Spårvägen, 1.19.00
7) Catarina Asph, Mora, 1.20.40
8) Ann-Catrin Nordman, Åland, 1.21.33
9) Anne Martikainen, Oxelösund, 1.21.57
10) Julie Leonard, Högbo, 1.22.06