Marie Söderström-Lundbergfavorit i Stockholmsloppet

Marie Söderström-Lundberg har chansen att vinna sitt sjätte individuella SM-guld för i år när SM i halv marathon (21 098 meter) avgörs på söndag.

Lyckas Marie med detta blir hon historisk. Ingen kvinnlig friidrottare har någonsin tagit mer än sex SM-guld samma säsong. Ruth Svedberg från Kvinnliga Cykel- och Idrottsklubben Sport i Göteborg vann 1930 sex SM-guld; längd, kula, slungboll, diskus, spjut och mångkamp.
Det är klassiska Stockholmsloppet som i år gäller som SM i halv maraton och Marie kommer till start som favorit i damklassen. Hässelby-löparen var klart starkast i fjolårets halvmara-SM som avgjordes i Örebro. Nu siktar hon på att ta en ny seger på Stockholms gator efter att i början av juni under stort jubel vunnit Stockholm Marathon.
Trots att Marie efter en imponerande säsong borde vara klar favorit till SM-guldet är hon osäker inför söndagens lopp. Hon vet inte hur mycket det starka maratonloppet vid friidrotts-VM i Sevilla för två veckor sedan sitter i benen:
- Det känns hyggligt, förklarar Marie. Jag vilade helt första dagen efter VM-loppet, sedan tog jag det lugnt i en vecka trots att jag kände mig skapligt fräsch. Den här veckan har jag tränat nästan som vanligt. Jag har inte någon aning om hur det kommer att gå i Stockholmsloppet. Det är första gången jag provar att tävla redan två veckor efter ett maratonlopp. Jag är inte formtoppad just nu, och VM-maran kommer säkert att sitta i benen. Vi får se hur det går på söndag.
Troligen är tre andra Hässelby-löpare Maries svåraste konkurrenter: Tjejmilen-vinnaren Susanne Johansson, fjolårets SM-tvåa i halvmaraton Magdalena Thorsell och svenska rekordhållerskan på distansen Midde Hamrin.
Marie Söderström-Lundberg har tidigare i vår vunnit fem individuella SM-guld; terränglöpning 4 km, terränglöpning 8 km, maraton, 10 000 m och 5 000m. Hon har dessutom två lag-guld.
I herrklassen har Alfred Shemweta chans att vinna sitt fjärde SM-guld för säsongen. Flemingsbergs-löparen har tidigare tagit hem terränglöpning 12 km, maraton och 10 000 m. Svåraste motståndare i en ovanligt tuff SM-halvmara för herrar är antagligen Magnus Bergman och Patrick Hallén från Enhörna, Kent Claesson från Skillingaryd, Mattias Persson från Spårvägen och Peter Koskenkorva från Hässelby.
Simon Gutierrez från Hässelby, som inte springer i SM-klassen, gör en intressant start.
Anders Szalkai, som liksom Shemweta och Söderström-Lundberg sprang maraton i VM, avstår från halvmaraton-SM eftersom han tycker att loppet ligger för nära VM.
Szalkais frånvaro kan komma att kosta hans klubb Spårvägen segern i Mästerskapsstandaret för herrar. Mästerskapsstandaret delas ut till den förening som under ett år samlat ihop flest poäng i samtliga SM-tävlingar.
Inför halvmaraton-SM, som är säsongens sista SM-tävling, har fyra klubbar chansen att vinna på herrsidan. Göta toppar med 58 poäng före Malmö AI 57,5, Ullevi 50 och Spårvägen 49. Varken Ullevi eller Malmö har några deltagare i halvmaraton-SM. Det mesta talar för att vinner, men Spårvägen har en liten chans.
På damsidan är det redan klart att Hässelby överlägset tar hem Standaret.
Stockholmsloppet arrangerades för första gången 1927. 9 000 löpare är anmälda till landets näst största halvmara.
Intresserade löpare kan göra en direktanmälan vid nummerlappsutdelningen som äger rum på Stockholms Stadion. Nummerlappsutdelningen är öppen klockan 11 - 19 på lördag och kl 9 - 12 på söndag. Avgiften är 350 kr.
Stockholmsloppet startar kl 13.00 på söndag. Start och mål: Stockholms Stadion.

Se även Stockholmsloppets hemsida