Marie Söderströmklar för VM

Marie Söderström-Lundberg fick ett överraskande telefonsamtal på måndagsförmiddagen. Det var förbundskaptenen Leif Dahlberg som ringde och meddelade att Marie är klar för VM i friidrott som avgörs i Sevilla i slutet av augusti.

Marie var 55 sekunder från VM-gränsen när hon vann Stockholm Marathon i lördags. Leif Dahlberg anser dock att Hässelby-löparen visat tillräckligt bra klass genom att vinna både Sevilla Marathon och Stockholm Marathon i år.
- Beskedet kom som en överraskning för mig, berättar Marie.
- Hoppas att jag kan göra ett lopp i VM som visar att jag är värd att en plats i det svenska laget. Det är jättestort för mig att få vara med i friidrotts-VM.
Sedan segern i Stockholm Marathon har flera vänner och bekanta hört av sig till Marie Söderström-Lundberg och beklagat att hon missade VM-klavgränsen.
- Jag har svarat alla att jag är oerhört glad över att ha lyckats vinna Stockholm Marathon och att jag inte deppat över att tiden inte var tillräckligt bra.
- Mitt primära mål i Stockholm Marathon var att försöka vinna SM-guldet. Jag trodde att ryskorna skulle vara för svåra. Efter första varvet märkte jag dock att jag hade chans att vinna loppet. Att klara VM-kvalgränsen var aldrig mitt första mål.
- Nu ska jag förbereda mig så bra som jag kan inför VM.
Marie Söderström-Lundberg, som är 38 år gammal, har gjort en snabb karriär. För ett och ett halvt år sedan bestämde hon sig för att satsa helhjärtat på löpningen. I augusti i fjol tog hon sitt första SM-guld (10 000 m). I höstas debuterade hon i landslaget. Nu väntar VM-loppet i Sevilla söndagen den 29 augusti.
Det betyder att Marie får avstå från att försvara sin seger i Tjejmilen som avgörs samma dag.
Tre svenska maratonlöpare är klara för VM:
Anders Szalkai, Spårvägen.
Alfred Shemweta, Flemingsberg.
Marie Söderström-Lundberg, Hässelby.