Meraf och Napoleon försvarade SM-titlarna

Napoleon Solomon i täten för det stora startfältet på 4000 meter herrar i terräng-SM.

Det blev samma vinnare som förra året på seniorernas 4 km när terräng-SM inleddes i höstrusk på en golfbana vid Ekerum Resort på Öland
I blåst, kyla och regn. var Napoleon Solomon snabbast av herrarna och Meraf Bahta nummer ett bland damerna.
Många av de äldre deltagarna längtade säkert tillbaka till den ljuva tid när terrängmästerskapet avgjordes på våren och vädret aldrig var så här dåligt.

Napoleon Solomon försvarade utan större problem sin seger på herrarnas 4 km.
Det betyder att den 24-årige Turebergs-löparen nu tog sitt tredje SM-guld för säsongen. Han har tidigare vunnit 10 km landsväg och favoritdistansen 3000 meter hinder. På söndagen kan det mycket väl bli ett nytt SM-guld för årets vinnare av Lidingöloppet när SM på 12 km terränglöpning avgörs.

Robel Fsiha från Spårvägen öppnade mycket tufft när SM-helgens största klass, herrarnas 4 km, startade. Han splittrade direkt det stora startfältet, men redan efter några hundra meter var Solomon ikapp och förbi. Han höll sedan ledningen under resten av loppet. Vid varvningen efter 2 km ledde Solomon med ett par sekunder. På det andra varvet hade han som mest ett försprång på sex sekunder. På slutet kom dock Fsiha allt närmare. I mål skiljde det endast två sekunder mellan de två löparna som båda härstammar från Eritrea.

Emil Danielsson – son till förre storlöparen Jonny Danielsson tog bronsmedaljen efter en stark avslutning där han passerade flerfaldige mästaren Adhanom Abra från Eskilstuna.

Hanna Lindholm (327), Charlotta Fougberg (320) och Meraf Bahta (341) i täten på det första varvet.

Maratonspecialisten Hanna Lindholm från Huddinge tog täten direkt i damklassen. Favoriten Meraf Bahta kom långt efter från början, men efter en kilometer var hon i täten. Vid varvningen var en tätklunga på åtta löpare väl samlad.
På andra varvet tog Bahta kommandot. Övriga tätlöpare tvingades släppa en efter en. Till sist var det endast Lotta Fougberg från Ullevi som hängde med, men Bahta kunde försvara förstaplatsen in över mållinjen. Hon var en sekund före Fougberg.
Lisa Havell från Spårvägen avslutade en stark säsong med att ta hem bronsmedaljen.
Om Meraf Bahta får behålla det individuella SM-guldet och guldet i lagtävlingen avgörs när Riksidrottsförbundets dopingkommission så småningom behandlat fallet med Bahtas tre missade vistelserapporteringar. Fälls Bahta så stryks hennes resultat i SM och i alla andra tävlingar de senaste månaderna.

Sarah van der Wielen (tidigare Lahti) som var en av favoriterna i damklassen efter segrar på 4 km både 2015 och 2016 tvingades i sista stund lämna återbud på grund av ryggskott. Otur för Sarah som just kommit tillbaka efter en besvärlig hälseneskada och som kände sig i bra form. Hon ska undersökas av läkare under måndagen.
Terräng-SM avslutas på söndagen med de juniorklasserna samt damernas 8 km och herrarnas 12 km.

Resultat terräng-SM 2018
HERRAR 4 KM
1) Napoleon Solomon, Tureberg, 11.54.
2) Robel Fsiha, Spårvägen, 11.56.
3) Emil Danielsson, Spårvägen,12:04
4) Adhanom Abra, Eskilstuna, 12.07
5) David Nilsson, Högby, 12.07
6) Daniel Lundgren, Tureberg, 12.09

DAMER 4 KM
1) Meraf Bahta, Hälle, 13.48
2) Charlotta Fougberg, Ullevi, 13.49
3) Lisa Havell, Spårvägen, 13.52
4) Linn Nilsson, Hälle, 13.55
5) Ida Nilsson, Högby, 14.02
6) Sara Christiansson, Sävedalen, 14.03