Midde första kvinnliga tränaren i landslaget

Midde Hamrin tar över ansvaret för den svenska långlöpareliten.
Sveriges genom tiderna främsta kvinnliga långlöpare är från och med i höst grenansvarig för landslagets landsvägs- och terränglöpare.

Midde blir därmed den första kvinna någonsin som varit landslagstränare/grenledare på seniornivå inom svensk friidrott.
Hon får ta ansvaret får både de manliga och de kvinnliga löparna. Inom svensk idrott är det ytterst ovanlig med kvinnliga tränare för manliga aktiva på landslagsnivå.
Midde Hamrin ser fram mot sin nya uppgift. Efter 19 år i landslaget känner hon sig nu mogen att satsa mer på ledar- och tränarsysslan.
- Jag tycker att jag har gjort mitt som elitlöpare, förklarar Midde Hamrin, som deltog i Finnkampen för ett år sedan.
- Jag har varit med länge och hunnit skaffa mig en hel del erfarenhet. Nu har jag möjlighet att dela med mig av det jag lärt mig.
Midde Hamrin bor i Göteborg. Hon har under större delen av sin karriär tävlat för Vikingen eller Mölndal. De senaste säsongerna har hon representerat Hässelby.
Midde var elitspelare i basket innan hon upptäckte att hon hade talang för långlöpning och bytte gren. Midde debuterade i landslaget 1981 då hon sprang 3000 m i en landskamp i Göteborg. 3000 m var den längsta distans kvinnorna tävlade på i början av 80-talet.
Året efter var Midde Hamrin sjua i maraton vid EM i Aten då maratonlöpning för kvinnor för första gången fanns med på programmet vid ett internationellt mästerskap.
Hon tävlade sedan med i alla EM, VM och OS under 80-talet med undantag för OS 1988. Största meriterna är en fjärdeplats på 10000 m vid EM 1990 och en sjundeplats i terräng-VM 1984. Midde har vunnit både Stockholm Marathon, Tjejmilen och Göteborgsvarvet och hon har tagit så många SM-guld att hon inte håller räkning på alla medaljerna. Den senaste kom i våras då Midde Hamrin ingick i Hässelbys segrande lag i terräng-SM 8 km.
I vintras röstades Midde Hamrin av Marathon.se:s läsare fram som 1900-talets främsta svenska kvinnliga långlöpare.
Även om Midde Hamrin inte satsar lika hårt som tidigare håller hon fortfarande tillräckligt hög klass för att det skulle kunna bli aktuellt att ta ut sig själv i landslaget. Detta kommer dock inte att bli aktuellt:
- Jag lägger inte av med löpningen, men det är färdigtävlat på landslagsnivå.
- Jag har inte samma motivation som tidigare. Dessutom tar mitt arbete allt mer tid, så träningen blir lidande.
Sven-Åke Jåfs har de senaste åren varit förbundskapten för landsvägs- och terränglöpning.
När Ulf Karlsson (som tidigare varit tränare för häckstjärnorna Ann-Louise Skoglund och Sven Nylander) tillträder som ny förbundskapten för de svenska dam- och herrlandslagen den 17 oktober väljer han att själv vara förbundskapten även för långlöparna.
Karlsson har alltså utsett Midde Hamrin till grenansvarig för landsvägs- och terränglöparna. Mars Erixon (f.d. VM-finalist på 10 000 m) fortsätter som ansvarig för 5000 m och 10000 m medan Janne Bengtson tar hand om 3000 m hinder. Från och med 2001 finns 3 000 m hinder för damer med på programmet vid internationella mästerskap.
Den första stora uppgiften för den nya landslagsledningen är EM i terränglöpning som avgörs i Malmö den 10 december.