Midde snabbast i Göteborg - igen

<pre>Text: Jakob Karlsson</pre>
På lördagen visade Midde Hamrin ännu en gång vilken duktig löpare hon är, när hon vann årets upplaga av Ladylufsen. Samtidigt visade vädergudarna alla göteborgare att det fortfarande går att frambringa sol och värme.

Ladylufsen arrangerades för 14:e gången. Tävlingen arrangeras av IK Vikingen, och är i första hand ett motionslopp för kvinnor i alla åldrar. Löparna kan välja mellan två klasser, cirka 5 och 10 km (egentligen 4,6 resp 9,8 km), samt Mini-Ladyn för de lite yngre. Start och mål ligger i Slottskogen, precis framför Björngårdsvillan. De två kortare banorna går i Slottsskogen, medan den längre går i en slinga in mot city och där passerar Götaplatsen, Avenyn, Kungstorget och Järntorget.
Arrangörerna betonar att tävlandet inte är det viktigaste. Därför finns det bara tidtagning på den långa banan; på övriga distanser får löparna läsa av sin egen tid på en klocka vid målet. Det hindrade dock inte speakern och åskådarna från att varmt gratulera Åsa Erlandsson, som var först i mål på halvmilsbanan med en tid på 17:17. Men de följande 3 000 löparna fick minst lika varma applåder, precis som de 700 unga löparna fick när Mini-Ladyn avgjordes tidigare på dagen.
De löpare som var mer inriktade på tävlande återfanns i det 2 000 kvinnor starka startfältet på milloppet. Storfavorit var Midde Hamrin, Hässelby SK, med de duktiga löparna från göteborgsklubben IF Kville som främsta utmanare. Midde drog dock upp tempot redan från start, och såg sedan till att försvara ledningen. Hässelbylöparen gick i mål som överlägsen segrare på tiden 33:11.
Efter att Midde Hamrin gått i mål dröjde det över tre minuter (!) innan tvåan kom in på upploppet. Det var Helena Wiktelius, som gick i mål på 36:27. Helena tävlar normalt för IF Göta, men var anmäld till Ladylufsen utan någon förening. Efter dessa två löpare tog en trio från IF Kville hand om de följande platserna. Karin Schön och Ulrika Janemo gick i mål några sekunder efter Helena, och sedan dröjde det drygt två minuter innan Åse Belsby sprang in som femma.
Löparna verkade i stort sett nöjda med vädret, men en tidvis ganska kraftig vind ställde till problem. Värmen blev även för häftig för några enstaka löpare, som visade tydliga symptom på vätskebrist och fick tas om hand av sjukvårdspersonal. På det stora hela blev dock Ladylufsen ett mycket trevligt och lyckat arrangemang, i synnerhet för de löpare som hade ösregnet under Avenyjoggen i färskt minne.
Någon annan som säkert mindes Avenyjoggen, vilken arrangerades en vecka tidigare, var Midde Hamrin. Hon vann även där, om än inte lika klart som i Ladylufsen. Närmast siktar hon på Tjejmilen och SM i halvmaraton. Finns det månne någon som kan stoppa henne där?


Resultat, 10 km:
1) Midde Hamrin, Hässelby SK 33:11
2) Helena Wiktelius 36:27
3) Karin Schön, IF Kville 36:40
4) Ulrika Janemo, IF Kville 36:46
5) Åse Belsby, IF Kville 38:52
6) Karin Skoglund, Högsbo AIK 38:55
7) Erika Wallengren 38:58
8) Karin Knauer, Tjörn Nösnäs FI 39:23
9) Carina Bråtendal 39:32
10) Eva Coxner 39:38

(Ingen tidtagning på 5 km och Mini-Ladyn.)

Resultatlista för 10 km finns i GT måndag 24 augusti.