Middes tio tips inför Varvet

– Tag det lugnt de sista dagarna före loppet. Ät ordentligt före start. Lyssna på kroppen under loppet.
Det är några av Midde Hamrins råd till de 40 000 löpare som är anmälda till GöteborgsVarvet som startar kl 15.00 på lördagen.

Midde vet vad hon talat om ˆ hon är Sveriges genom tiderna bästa kvinnliga långlöpare. På meritlistan finns bl.a. en sjundeplats i världens tuffaste löpartävling terräng-VM och en fjärdeplats på 10 000 m vid EM 1990. Hon har vunnit de stora landsvägsloppen i Sverige; Stockholm Marathon, Göteborgsvarvet och Tjejmilen.

M idde har fyra segrar i Göteborgs stora halvmara. Endast Mats Erixon är värre med fem segrar.
Midde Hamrin tävlar inte längre på elitnivå, men hon följer ändå löpningen på nära håll som tränare för en grupp talangfulla ungdomar i Öregryte. Inför GöteborgsVarvet delar Midde med sig av sin erfarenhet från loppet.

Här är Middes tio bästa tips inför lördagens storlopp på Göteborgs gator:

1) Tag det lugnt de sista dagarna före GöteborgsVarvet. Nu ska du ha klarat av träningen inför loppet. Att köra hårt de sista dagarna ger bara negativ effekt. Vila istället, och nöj dig med lätt jogging.

2) GöteborgsVarvets starttid kl 15.00 är lurig. Det är fel att ta sovmorgon och sedan nöja sig med en sen frukost före start. Gå stället upp tidigt och ät frukost. Ät sedan även lunch innan du tar dig till startplatsen. Många löpare är inte i mål förrän fem-sex på kvällen och då räcker det inte med att bara ha ätit frukost. Bor du en bit utanför Göteborg och har några timmars resa till startplatsen så bör du planera din lördag så att du hinner med både frukost och lunch.

3) Kom i god tid till startplatsen om du inte sprungit loppet tidigare eller om du inte hittar så bra i Göteborg. Med 40 000 löpare kommer det att vara rörigt på startområdet utanför Slottsskogsvallen.
Har du möjlighet att hämta ut nummerlappen på fredagen så gör det. Det kan bli långa köer på lördagen.
Åk gärna buss eller spårvagn till starten. Det är ont om parkeringsplaster nära Slottsskogsvallen.

4) Bestäm mötesplats. Har du någon bekant eller anhörig som följer med dig till GöteborgsVarvet så bestäm en exakt plats var ni ska träffas efter loppet. Det kommer att vara mycket folk i rörelse på Slottsskogsvallen och i närheten av Vallen.
Om det är kyligt är det inte kul kul att springa och leta efter dem som har dina överdragskläder efter loppet.

5) Tag med något att dricka före starten. Om det är kyligt eller regnigt så tag med varma överdragskläder. Första start är kl 15.00, men många löpare får vänta länge innan deras grupp startar. Håll igång kroppen när du väntar på att det är dags för din grupp att starta.

6) Testa de shorts och det linne du ska springa med före GöteborgsVarvet så att du inte får problem med skavsår under loppet. Använd gärna vaselin i förebyggande syfte.

7) Ha inte på dig för mycket kläder när loppet startar. Det kan kännas kyligt när man står och väntar på starten, men man blir snart varm när man börjar springa.

8) Tag det lugnt i början av loppet. Det är två tuffa backar under den första halvmilen. Försök att hitta din egen löprytm och lyssna sedan på kroppen. Det är ofta farten och inte distansen som tar mest på krafterna.

9) Drick vid vätskekontrollerna. Drick det som du är van vid. Under GöteborgsVarvet serveras vatten och Enervit sportdryck vid de nio vätskekontrollerna.

10) Fortsätt träna efter GöteborgsVarvet. Har du byggt upp formen under våren så är det dumt att lägga av med träningen efter Varvet.
Det finns andra lopp längre fram på säsongen, och det blir mycket enklare att träna inför Varvet nästa år om håller igång under hela året.