Millenniets första svenska mara

I morgon, lördag, är det dags för millenniets första svenska maratonlopp. Det är Jakobsberg Marathon som traditionellt inleder maratonåret. Tävlingen, som avgörs i Jakobsberg norr om Stockholm, arrangeras nu för femte gången.

50 löpare är anmälda till maratonloppet, ytterligare 31 till 6-kilometersloppet. De flesta deltagarna brukar dock vänta med att anmäla sig till tävlingsdagen.
- Jag räknar med drygt 125 maratonlöpare. Fler om vädret blir bra, säger tävlingsledaren Lars-Göran Berggren.
Rekordet är 166 anmälda maratonlöpare 1998.
Att ordna ett maratonlopp i Stockholm i januari är ett relativt riskfyllt projekt eftersom vädret normalt inte är idealiskt för löpartävlingar. Men under de fyra år Jakobsberg Marathon genomförts har arrangörsklubben Fredrikshof haft tur. Det har oftast varit plusgrader. Inför lördagens tävling förutspår väderlekstjänsten någon minusgrad. Idag är vägarna torra, och om det inte kommer någon nederbörd blir det goda förhållanden.
Jakobsberg Marathon avgörs på en 6 km lång banan som löps sju varv. Start och mål vid Sporthallen.
Traditionellt lockar denna tävling några av de mest intresserade maratonlöparna. För den lilla grupp långskubbare som försöker hinna med så många maror som möjligt är Jakobsberg Marathon ett givet val. Det finns ju inte något annat maratonlopp så här års på rimligt avstånd. Bland dem som redan anmält sig återfinns tysken Horst Preisler som genomfört över 800 maratonlopp och finländaren Kalevi Saukkonen som har över 600 genomförda maror på meritlistan.
Ylva Range från Fredrikshof, som vann damklassen i fjol, ställer upp även i år. 1999 års herrvinnare Janne Lindblom från Hässelby har ännu ej bestämt sig om han kommer till start eller ej.

Arrangörens webbplats: http://www.run.to/jakamara