Mittfältaren på topp i Växjö marathon

På lördagen spelade Växjö Norra en viktig match för att klara sig kvar i fotbollens division II. Numera får man dock klara sig utan den slitstarke högermittfältaren Patrik Gustavsson. Han sprang istället Växjö Marathon och satte nytt banrekord när han vann på 2.27.58.

- Målet är att slå världsrekordet, skojar Patrik efteråt - damernas världsrekord alltså. En tid ner mot 2.20.
Och med den utvecklingskurva som Brittatorpslöparen haft finns det alla möjligheter att nå dit - och längre.
- Jag spelade fotboll i Växjö Norra och var med och tog laget från division IV till tvåan, men 1996 blev konkurrensen tuff och jag började springa istället.
Debutloppet i Stockholm 1996 hade Patrik 3.07.12. Sedan har det blivit pers i stort sett varje gång. På lördagen förbättrade han sig från förra årets segerlopp på 2.31 ner till 2.28.58.
Patrik fick oväntat motstånd i loppet av litauern Volkas Edvardas som kom ifatt och gick förbi hemmalöparen efter fem kilometer. Edvardas passerade halvmaran på 1.11 men tröttnade sedan, och efter fem av de åtta varven på rundbanan i Växjö marathon kunde Patrik passera.
- Jag är fortfarande nybörjare som maratonlöpare, berättar den 29-årige Patrik som egentligen har tänkt att satsa på triathlon eller duathlon.
- Det är ju fler fotbollsspelare som med framgång har bytt till löpning. Ta Enhörnas Erik Sjökvist eller britten Paul Evans som exempel...
Växjö marathon ordnades i år för femte gången - och deltagarmässigt är loppet Sveriges hittills största under hösten med 160 startande och 147 fullföljande löpare.

Resultat:
1) Patrik Gustavsson, Brittatorp, 2.27.58.
2) Niklas Wikner, Tranås, 2.35.51.
3) Håkan Johansson, Hakarpspojkaran 2.40.39
Damer
1) Annie Hedlund, Duvbo, 3.25.27.
2) Monika Svensson, 3.26.39.

Samtliga resultat finns här på Marathon.se