Mora vann Vasastafetten

På lördagen vann IFK Mora Vasastafetten mellan Sälen och Mora. Denna lokala stafett har vuxit till långt över 300 lag och är landets näst största endagsstafett.

Vasastafetten är barmarksmotsvarigheten till Vasaloppet och består av tio sträckor som är mellan 4,4 och 14,4 km långa. Efter tre raka andraplatser vann nu IFK Mora och tiden 5.13.50 och var med det 15 minuter före tvåan Kumla Skidförening.
Mora ledde i stort sett från start till mål och laget bestod av Erik Eriksson, Martin Johansson, Erik Svensson, Lars Suther, Rickard Andreasson, Niklas Karlsson, Henrik Bysell, Niclas Jacobsson, Erik Rost och Thomas Sparr.
Tävlingen startade 1991 och antalet lag har hela tiden växt. Rekordet är från 2002 med 469 anmälda lag. I år var siffran 369 varav 329 fullföljde hela sträckan. Att så många bröt berodde bland annat på att det bara var 12 grader varmt och löparna följdes av ett regnväder i stort sett hela vägen.
Vasastafetten började som en lokal tävling där 80 procent av deltagarna kom från en radie av 15 mil från Mora. Numera finns det lag från i stort sett hela landet.
– I år hade vi också ett österrikiskt gäng med och några lag från Norge, berättar tävlingsledaren Lars Wallner.
Starten sker på Tjärnhedens IP, 500 m öster om den ordinarie Vasaloppsstarten i Berga by och sträckningen följer sedan i stort sett den klassiska sträckan. Målgång är precis som i det riktiga Vasaloppet vid klockstapeln i Mora.
– Vi hade en delvis ny bansträckning strax efter Smågan i början av loppet där vi tagit bort flera spångar och har ett nytt 2 km-avsnitt, förklarar Lars Wallner.
I Vasastafetten ingår också klassen ”Ensamlag” och där vann norrmannen Egil Skarpsno på 7.49.52. Han var 50 minuter från sitt banrekord från förra året och hade nu knappt fyra minuter till godo på tvåan Ola Nordahl.