Mycket mjölksyra i Tjur Ruset

I fjol var det mycket vatten och lera när Tjur Ruset avgjordes i Åkersberga. Årets bana i Tullinge bjuder på mindre vatten och mer sand. Foto: Martin Ekequist.

I helgen avgörs Stockholms tuffaste löpartävling. Det handlar om Tjur Ruset som genomförs vid Riksten i Botkyrka. Deltagarna springer en 10 km lång bana genom krävande och delvis obanad terräng.

– Vi lagt en mycket jobbig bana som är mycket kuperad. Det finns långa partier med löpning på lös sand där det blir riktigt jobbigt, berättar Tommie Nordh som tillsammans med Micke Hill är ansvarig för banan.
– Precis som under se senaste åren har vi blandat lättlöpta partier där det går att springa om långsammare löpare med tuffa och jobbiga partier inne i skogen.

Det blir vatten och diken, men inte på samma extrema nivå som tidigare. Vi har däremot lagt in löpning på lerigt underlag som kommer att vara geggigt och krävande.
– Banan håller för två dagar, men det blir mer tungsprunget i de leriga partierna under söndagen.

När Micke Hill ska karaktärisera banan använder han ett ord:
– Mjölksyra.

12 308 löpare är anmälda till Tjur Ruset om nu för första gången avgörs under två dagar. Till lördagens tävling är 6 152 löpare anmälda (3 744 män och 2 408 kvinnor). Till lördagens tävling är 5 404 (3 212 män och 2 190 kvinnor) anmälda. Det innebär att 39,7 procent av deltagarna är kvinnor vilket är nytt rekord för loppet. Dessutom är 824 killar och tjejer anmälda till Kalv Ruset som avgörs på lördagen.

TRAILSKOR OCH HELTÄCKANDE KLÄDSEL
Eftersom banan delvis går genom obanad terräng rekommenderar Tommie Nord att löparna använder trailutrustning:
– Det är en klar fördel att springa i trailskor med ordentliga dobbar. Vanliga löparskor ger inte alls samma fäste.
– Efter loppet sköljer man bara av traiskorna. Vanliga löparskor blir svåra att göra helt rena.

– När det gäller kläder förordar jag långa tights och långärmad tröja. Det är risigt på många ställen så det gäller att täcka ärmar och ben.
– I fjol rekommenderade vi handskar, men det behövs inte i år.

Från början var Tjur Ruset endast öppet för manliga deltagare. I år är 39,7 procent av de anmälda kvinnor.