Namnbyte lyft för Stockholm Halvmarathon

Intresset för Stockholm Halvmarathon – S:t Eriksloppet ökar rejält. Idag är hela 45 procent fler löpare anmälda än samma dag i fjol. 3 518 anmälningar har kommit in till årets lopp som avgörs lördagen den 1 september. Den 11 juli i fjol var 2 423 löpare anmälda. Detta innebär en ökning med 1 095 löpare eller med 45 procent.

– Det ser ut som om vi kommer att få upp mot 8 000 anmälda, säger Lennart Bresky, som administrerar anmälningarna till höstens största svenska halvmara.

S:t Eriksloppet arrangerades för första gången år 2 000. Tävlingen ersatte då Stockholmsloppet som samtidigt ändrade distans från halvmaraton till 10 km.
I år har S:t Eriksloppet bytt namn till Stockholm Halvmarathon – S:t Eriksloppet.
– S:t Eriksloppet var ett lite oklart namn. Det sa inte riktigt vad det var för tävling. Stockholm Halvmarathon förklarar direkt vad det handlar om, kommenterar tävlingsledaren Ulf Saletti.

Namnbytet har bl.a. medfört att betydligt fler utländska löpare än tidigare är anmälda. De utländska löparna har hittat loppets engelska namn Stockholm Half Marathon när de sökt på Internet. S:t Eriksloppet var ett obegripligt namn för dem som inte förstår svenska.
Trots blygsam marknadsföring utomlands är idag löpare från 23 nationer anmälda.

Antalet anmälda löpare för halvmaran i Stockholm har ökat de senaste åren; 5 020 anmälda 2004, 5 706 anmälda 2005 och 5 986 anmälda i fjol. Nu ser alltså deltagarsiffran på att ta ett rejält skutt uppåt.
Av de hittills anmälda är 2 428 män och 1 090 kvinnor. Det betyder att andelen kvinnliga löpare är 31 procent. Medelåldern på de anmälda löparna är 36 år.
Jämför man detta med statistiken från Stockholm Marathon så är löparna yngre i Stockholm Halvmarathon och andel kvinnor högre. I årets Stockholm Marathon var deltagarnas medelålder 41 år. 23 procent av de anmälda var kvinnor,

Stockholm Halvmarathon avgörs på en flack bana genom Stockholms centrala delar. Start vid Slottet och mål i Kungsträdgården.Banan passerar Stadshuset, Riddarhuset, Slussen Riksdagshuset och Operan.

Det är inte bara Stockholm Halvmarathon – S:t Eriksloppet som har fler anmälda än i fjol. Även de andra stora svenska loppen som avgörs i slutet av augusti eller i början av september rapporterar ökningar när det gäller antalet anmälda. Detta gäller såväl Tjejmilen, som Midnattsloppet och Bellmanstafetten.