Nästan en dubbel för Kristin

Tjejmilen är landets största löpartävling för kvinnor, men Ladylufsen i Göteborg är helt klart en fullvuxen lillasyster. Detta år arrangeras de två tävlingarna samma helg, och det var över 4 000 kvinnor som sprang fem eller tio kilometer i Göteborg på lördagen.

Text: Jakob Karlsson

Som så många andra lopp har Ladylufsen start och mål i Slottsskogen, och i den strålande solen förvandlades parken till en stor fest med löpare och supportrar. De som springer fem kilometer håller sig kvar i Slottsskogen under hela loppet, medan milloppet tar en sväng in till centrala Göteborg och bland annat går längs paradgatan Avenyn.

Femkilometersloppet, som egentligen är något kortare än så, är i första hand tänkt som ett motionslopp och har därför ingen officiell tidtagning. På så sätt påminner loppet mycket om Vårruset, och de två loppen går faktiskt går längs samma bana. Närmare 2 000 löpare valde att springa, jogga eller gå de knappa fem kilometrarna och snabbast över mållinjen var Kristin Johansson, som avverkade distansen på tiden 15.32. Kvinnlig elitlöpning i Göteborg är nästan synonymt med IF Kville, och det är mycket riktigt den klubben som är hemvist även för Kristin.

Den 21-åriga löpartalangen nöjde sig inte med att ha avverkat femkilometersloppet, utan tog efter målgång raka spåret upp till startfållan för milloppet som skulle starta ungefär en kvart senare! Många duktiga löpartjejer väljer att tävla i Stockholm den här helgen, och fjolårssegraren Midde Hamrin fanns inte med i startfältet. Bland favoriterna fanns istället norska Jorunn Rekkedal och så förstås ett gäng löpare från IF Kville. Enligt arrangerande IK Vikingen var 2 500 löpare anmälda till det längre loppet, men man befarade att många skulle avstå på grund av det varma vädret.

Precis som den kortare distansen når inte milbanan riktigt upp till sitt namn; efter några omläggningar inför årets upplaga mäter banan 9,5 kilometer. Första dam tog precis 32 minuter på sig för att avverka den distansen, men det var inte en tjej i Kvilles kläder som var först över mållinjen. Istället följde norskan Jorunn Rekkedal upp segern i Avenyjoggen två veckor tidigare med att även vinna Ladylufsen. Kristin Johansson lyckades inte ta någon dubbel seger. Det blev istället en andraplats på den längre distansen, en dryg minut efter segrarinnan, men att gå i mål som etta på 5 km och tvåa på 10 km inom loppet av en timma är givetvis även det en mycket god prestation!

I morgon går Tjejmilen av stapeln. Kanske står Kristin Johansson på startlinjen även då...

Resultat, Ladylufsen 9,5 km
1) Jorunn Rekkedal 32:00
2) Kristin Johansson, IF Kville 33:11
3) Karin Schön, IF Kville 34:33
4) Ulrika Janemo 36:03
5) Erika Wallengren 36:18

Fullständig resultatlista skickas till deltagarna på den längre distansen. Arrangerande IK Vikingen har telefon 031-41 58 14.