Nordic Cross ? storsatsning på terränglöpning i Norden

NCC må kopplas till asfalt. NC däremot är den nya nordiska terrängserien, Nordic Cross.
Det är Lidingöloppet som har lierat sig med nya lopp i Oslo och Esbo, utanför Helsingfors. De tre tävlingarna ska tillsammans kora den nordiske mästaren i lång terränglöpning. Förhoppningen är även att motionärerna ska lockas över riksgränserna.

Skidornas långloppscup, där bland annat Vasaloppet ingår, är förebild för arrangörerna. Målet är att Nordic Cross ska växa i framtiden med nya deltävlingar i till exempel Tyskland, England och Baltikum. Det är redan klart att Köpenhamn kommer med i serien 2003. Utöver en individuell segrare i Nordic Cross kommer det även att koras nordiska klubbmästare och bästa nation.
- Det var en av mina programpunkter när jag började här, berättar Lidingöloppets tävlingsledare Erik Toll. Om Lidingöloppet ska bli större måste det till fler terränglopp. Tankarna hade funnits innan, med ett europeiskt perspektiv, men det var lite tungt. Så vi började med de kontakter som vi hade.
- Det finns väldigt få lopp i Finland. Det är mycket asfaltskuffande och det är lustigt att Stockholm Marathon är Finlands näst största lopp. Men det fanns stort intresse inom den finlandssvenska gruppen.

eCross, som det finska loppet döpts till, kommer att hållas tre veckor före Lidingöloppet, den 7 september. Det går i Esbo, som ligger tio minuters tågresa från Helsingfors centrum. Den 18 kilometer långa huvudklassen betraktas som snabb och sträcker sig längs öppna ängar och skogspartier. Huvudarrangörer är löparklubben Sjundeå IF och Espoon Suunta, som är en av Finlands bästa orienteringsklubbar.
Holmenkollen terrengløp är först ut, den 1 juni. Start och mål på Holmenkollens skidstadion med vidunderlig utsikt över Oslofjorden. Norges ledande friidrottsföreningar Tjalve och BUL arrangerar.
- Asfaltloppen lockar inte längre norrmännen, påpekar Erik Toll. Flera av storloppen har ställts in eller tappat deltagare. De var tvungna att hitta på något för motionslöpningen.
Norrmännen älskar ju att "gå på tur", så när Lidingöloppet kontaktade arrangörerna av Holmenkollenstafetten kom man snart överens.

De nya tävlingarna i Finland och Norge blir inte fullt lika långa som Lidingöloppets huvudklass, men väl anständiga 18 kilometer för killarna. Samma distans gäller för tjejerna i Esbo, men i den klassiska terrängen i Holmenkollen blir det 12 kilometer och på Lidingö blir milen huvudklass för dem.
- Distansen ska tilltala alla. Det är trots allt ett mandomsprov att klara av 30 kilometer och det skrämmer även bort de duktiga löparna. Vi vill gärna locka elitlöpare, som Claes Nyberg, som springer traditionella terränglopp och då kändes tre mil lite långt. Vi har också märkt ett allt större intresse för 10 och 15 kilometer.
- Vi hade redan beslutat att göra om damernas huvudklass från 15 till 10 kilometer innan Nordic Cross kom upp. Annars hade vi kanske resonerat annorlunda. Men Lidingö Tjejlopp, som var en mil långt, var den klart största klassen och 15 kilometer höll på att bli minst. Det kändes fel att tävlingsklassen kom i skymundan för herrloppet, så vi beslöt att göra milen till den stora finalen, det sista loppet på söndagen.

Nordic Cross kommer att gå ut med resepaket till de norska och finska loppen under våren. De svenska deltagarna kommer också att erbjudas lägre anmälningsavgift till tävlingarna i Holmenkollen och Esbo. Följ informationen på de tre hemsidorna:

Lidingöloppet:
www.lidingoloppet.se

Holmenkollen terrengløp: www.nordiccrossoslo.com (ännu ej aktiverad)
eCross: www.ecross.info (ännu ej aktiverad)