Ny fjällmara lockade tusen deltagare

Fredrik Bakkman på väg mot seger.

Det börjar bli trångt med löparevenemang i fjällen. I helgen avgjordes tre fjällmaraton. Loppen i Sälen och Vemdalen har i år fått konkurrens av Idre som direkt samlade nära tusen deltagare.
Orienteraren Fredrik Bakkman och ultraspecialisten Johanna Bygdell var starkast över 45 km i den första upplagan av 2XU Idre Fjällmaraton.
– Jag är trött, det här var tekniskt och riktigt kul!, säger Fredrik efter på banan över Nipfället, Städjan och Gränjesvålen i Idrefjällen

Fredrik Bakkman satte högsta fart från start och skaffade sig tidigt en lucka till främst britten Hector Haines och ryssen Roman Ryapolov. De kom sedan aldrig i kapp, även om Haines knaprade in mycket av avståndet och bara var 41 sekunder efter i mål.
- Det var en riktigt rolig och riktigt tuff bana. Den kräver fullt fokus eftersom den är så teknisk, och jag blev rejält trött mot slutet, säger en nöjd och glad Fredrik.

Storfavoriten i damklassen, Johanna Bygdell som var 16:e och bästa svenska i VM i traillöpning i maj, infriade alla förväntningar och var 15 minuter före tvåan, rutinerade Lena Gavelin.
- Det här var tufft, och riktigt tekniskt. Jag blev så trött!, säger Johanna.

Johanna Bygdell vinner damer 45 km.

Nästan 1 000 löpare var anmälda till de tre distanserna 45 km, 28 km och 12 km. 
I 28 km klassen var Amanda Nilsson överlägsen och vann med 14 minuter. Bland herrarna stack längdåkaren Simon Andersson iväg direkt. Finske orienteraren Mårten Boström var ikapp, men fick ge sig i sluttningen upp mot Nipfjället och sedan var Simon 2.30 före i mål.
- Jag kände mig stark uppför, men fick kramp och var tvungen att stanna och stretcha på toppen av slalombacken på slutet, säger Simon.

På tolvan var var världsmästaren i orientering, Lina Strand först i mål. Hon gick tidigt ifrån konkurrenterna och kunde njuta av sitt lopp.
- Det var ju jättemysigt det här! Härligt att få springa i fjällmyr och på fina stigar, säger Lina.
Lukas Bohman gjorde sitt första traillopp med den äran och vann herrklassen.

De två längsta banorna ger en rejäl löparupplevelse på tre fjäll.
- Vi är riktigt nöjda med genomförandet av 2XU Idre Fjällmaraton. Deltagarna är väldigt positiva och ger härlig feedback, så nu ser vi fram emot att arbeta vidare med 2019 års arrangemang, säger tävlingsledare David Andersson.