Ny seger för Napoleon i Lidingöloppet

Ont i en fot och knappt någon träning förrän de två senaste veckorna. Ändå försvarade Napoleon Solomon sin seger på Lidingöloppet och det med en ännu snabbare tid än ifjol.

Nappe bildade tidigt en ledarkvintett med Huddinges Ebba Tulu Chala, Spårvägens Olle Walleräng, Etiopiens Meseret Yitbarek och kenyanen John Muthui Musee, som var åtta på Stockholm Marathon. Han var den förste att släppa när Nappe rullade på nerför. Halvvägs var det bara Ebba som hängde med. Nappe avgjorde under den sista milen. I mål skiljde det nästan en och en halv minut till Ebba Tulu Chala. Nappes segertid 1:37:42 har endast överträffats av Mustafa Mohamed och Magnus Bergman i Lidingöloppets 54-åriga historia.

– Det är otroligt att man kan göra det på det här sättet. Jag trodde inte att det skulle hålla. Jag försökte trycka redan från början och vara avslappnad och rulla med. Jag fick krampkänningar efter 13, 14 kilometer som jag hade hele vägen in. Det gjorde loppet ännu tuffare. Hjärtat och lungorna har jag med mig. Men jag var svag i baksidan. Det var där som jag fick de första krampkänningarna.

– Hur tacklade du det, när det krampade med över halva loppet kvar?

– När man springer terräng kan man slappa av och använda olika muskler, de som inte är trötta, inte landa på framfoten, utan landa ordentligt. Om man inte har någon kraft faller man nästan framåt. Man måste tänka på såna grejer. Det var bra att jag hann göra det.

– Om du klarar av 1:37 med den bakgrunden, vad ser du i framtiden, med en bättre laddning?

– Jag vill verkligen komma superladdad en gång till, trycka allt och känna mig trött när jag kommer i mål. Då hoppas jag tiden ska bli ännu bättre.

Olle Walleräng slutade på fjärde plats, en dryg halvminut från pallen.
– Jag väggade i Abborrbacken. Det har aldrig hänt säger 33-åringen, som har tävlat sedan barnsbenn.

Resultat Lidingöloppet 30 km herrar

1) Napoleon Solomon, Tureberg, 1:37:42
2) Ebba Tulu Chala, Huddinge, 1:39:06
3) John Muthui Musee, Kenya, 1:39:15
4) Olle Walleräng, Spårvägen, 1:39:49
5) Meseret Yitbarek, Etiopien, 1:42:25
6) Mohammad Reza, Iran, 1:42:28
7) Oscar Carlsson, Hässelby, 1:42:39
8) Daniel Berggren, Strömstad, 1:43:05
9) Andreas Myhre Sjurseth, Norge, 1:43:40
10) Olle Kalered, Tjalve, 1:43:59