Ny tid i Lidingöloppet

Grattis Lidingöloppslöpare - till årets lopp får alla löpare chiptidtagning. Och i år blir det gratis - eller rättare sagt chiphyran ingår i anmälningsavgiften.
- Vi har lyssnat på kritiken från löparna efter förra årets lopp, säger tävlingsledaren Martin Terry.

Den extra avgiften på 40 kronor för chiphyran, lång kö till diplom och avgift för väskinlämning var detaljer som löpare klagade på efter förra årets lopp.
Fjuttiga detaljer kan man tycka i ett annars omtyckt och populärt arrangemang med, men Lidingöloppet tog kritiken på allvar.
- Löparna kommer att få nummerlappar med chipen färdigmonterade, förklarar Martin Terry. Inget eget pusslande eller chip som ska sättas i skon alltså.
Det är svenska tidtagningsföretaget SportIdent som fått det prestigefyllda uppdraget att ta tid på Lidingöloppets 25000 löpare.
- Vi provade systemet i Blodomloppet i Stockholm och det fungerade mycket bra, säger Martin Terry.
SportIdent har utvecklat systemet under flera år. Företaget dominerar den svenska marknaden när det gäller tidtagning för orienteringstävlingar.
Systemet som kommer att användas i Lidingöloppet har dock inte samma möjlighet som förra årets system som gav mellantider varje kilometer.
Systemet kommer heller inte att ligga "live" som Championchip i Stockholm Marathon och Vasaloppet gör. Det kommer heller inte att finnas någon avkännare vid starten vilket innebär att det inte kan bli nettotider som i GöteborgsVarvet och Stockholm Marathon, utan tiden räknas från startskottet.
- Vi kommer att ge mellantider vid varje vätskekontroll, säger Martin Terry. Livetjänsten med SMS har vi diskuterat men där kan vi få problem med att mobilnätet vid Grönsta inte räcker till och när det gäller nettotid så handlar det inte om många sekunder för löparna i Lidingöloppet innan man är över startlinjeneftersom vi har olika startgrupper. Dessutom har vi i år utökat mellanrummet mellan starterna till tio minuter.