Nya rekord i Växjö Marathon

Henrik Olsson från Tollhättan och klubben TV88 vann på lördagen Växjö Marathon. Det snabba loppet på åttavarvsbanan runt Växjösjön gav förutsättningar för många personbästa. Segrarna Henrik Olssons nya PB är 2.37.40 och damsegraren Kajsa Bergs nya rekord är 2.55.41.

Marathonloppet i Växjö har år för år vuxit till sig och med 322 startande och 287 fullföljande deltagare är det nu Sveriges näst största lopp efter Stockholm Marathon. En av orsakerna till Växjö löparklubbs succé är det flacka och snabba varvbanan.
- Dessutom ligger vi bra i tiden ett par veckor efter Lidingöloppet, det är många som avslutar säsongen med denna tävlingen, sade tävlingsledaren Claes-Peter Davidsson.
Maratonlöpare som vill sätta pers har i Växjö bra fötutsättningar. På lördagen var det 24 löpare som sprang under tre timmar.
En av dem som satte personbästa var Henrik Olsson som hade sällskap med Göran Sander från Solvikingarna i 18 kilometer men som sedan sprang solo till en segertid på 2.37.40, en marginal på nästan sex minuter Sander. J
- Det kändes bra hela vägen, lite ensamt möjligen. Det var perfekt väder att springa i. Brukar säga att det skall vara tolv grader och mulet, nu var det lite kallare men med sol som värmde, sade vinnaren Henrik Olsson till SMP.
- Siktade på att gå under 2.40 och det gjorde jag med god marginal.
Henrik har sprungit i huvudsak maraton sedan 2002, men medverkade nu för första gången i Växjö.
Växjömaran fick mycket beröm av löparna, även Henrik Olsson:
- Det var en trevlig bana, så det blir nog flera gånger. Jag är inte så snabb, men desto mer uthållig, därför blir det mest maraton och möjligen något ultralopp emellanåt.