Nya signaturmelodier till Vår Ruset och Stockholm Marathon

Vår Ruset med 150 000 deltagande tjejer fick sin nya signaturmelodi "Vårens rus" förra veckan. I dagarna kommer också Stockholm Marathons nya låt i en rockig tappning. I båda fallen svarar Kenneth Fridén för text och musik.

Förra veckan släpptes Vår Rusets nya signaturmelodi ”Vårens rus” av Kenneth Fridén som står för text och musik.
– Från början hade jag en annan text till låten. Men jag har hela tiden känt att Vår Ruset skulle passa till den här låten, säger Kenneth Fridén.
Av en slump stötte han på Anders Olsson, från Löparkansliet, som nappade på idén.
– Flera på Löparkansliet som har ett större musikintresse än mig lyssnade på låten och tyckte att den var bra, berättar Anders Olsson.

Kenneth Fridén sammanfattar budskapet i ”Vårens rus”:
– En skön låt som passar i ett lopp som Vår Ruset.
”Vårens rus” framförs av gruppen Femisoul som består av Lotta Gustavsson, Malin Nordholm och Ellinor Videfors.
– En av gruppens medlemmar, Ellinor Videfors, och jag har ytterligare ett projekt på gång där vi gör låtar i jazz/visa/pop-genren. Kanske kan det bli en skiva, säger Kenneth Fridén.
Kenneth Fridén var på 80-talet med i gruppen Baden-Baden som gitarrist och slutade bland annat på sjätteplats i Melodifestivalen 1986 med ”Jag har en dröm”. Låten blev en hit på Svensktoppen och låg länge tvåa bakom Styles ”Dover-Calais”. 1987 deltog Baden-Baden återigen i Melodifestivalen. Nu med ”Leva livet” som nådde en sjundeplats.

Kenneths kanske mest kända låtar är från gruppen Busungarnas skivor från 1982-83 ”Äntligen sommarlov” och ”Tomten jag vill ha en riktig jul” är låtar som många känner igen. Efter att ha sålt sitt företag i en helt annan bransch för två år sedan har Kenneth börjat skriva igen.
I dagarna släpper också Kenneth Fridén en ny låt till Stockholm Marathon. Låten heter lämpligt nog ”Stockholm Marathon” och är åt det mer rockigare slaget med meriterade hårdrocksångaren Thomas Vikström som vokalist. Thomas är nybliven frontsångare i Therion, ett svenskt goth metal-band, som blandar klassisk hårdrock med operasång och en symfoniorkester. Thomas Vikström har också ett förflutet i grupper som Candlemass, Stormwind och Brazen Abbot.

– Någonstans mellan rock och hårdrock. Betydligt tuffare än ”Vårens rus”. Men det tycker jag det ska vara. Stockholm Marathon är ett riktigt mandomsprov, säger Kenneth Fridén som själv nöjer sig med att gå en hel del för att få motion och komma på nya låttexter.
– Eftersom jag bor på Söder så blir det många rundor runt Långholmen och Tanto, berättar Kenneth som med ett sommarhus i Roslagen har flera spännande projekt på gång.
– Förhoppningsvis kan det bli ett skivsläpp till nästa sommar. Det är sånger med skärgårdskänsla.

Kuriosa: Thore Skogman genomförde som 59-åring Stockholm Marathon på 4.29.18. 1982 spelade Thore in ”Följa John i Stockholm Marathon” på skivbolaget Mara-Ton.