Nya världsrekord av Gebrselassie

Haile Gebrselassie satte på söndagen två nya världsrekord. Den 32-årige etiopiern satte rekorden i samband med Rock 'n' Roll Arizona Marathon där han sprang halvmaraton på 58.55. På vägen noterade han också nytt rekord på 20 km landsvägslöpning med tiden 55.48.

Haile Gebrselassie har en fantastisk karriär med fyra VM- och två OS-guld samt 20 världsrekord.
Söndagens lopp i Phoenix, Arizona, var ett planerat rekordförsök. 34000 löpare startade i maratonloppet medan Haile startade vid halvmaratonmärket tillsammans med tre landsmän som harar — Tessama Absharo, Habte Jifar och Abiyote Guta.
Det tidigare rekordet på halvmaran - 21098 meter - hade den japanbaserade kenyanen Samwel Wanjiru som, 18 år gammal förra året, sprang på 59.16 i ett halvmaraton i Rotterdam i september 2005.
Gebrselassies mellantid på 20 km, 55.48, är också nytt världsrekord på distansen och en förbättring med en halv minut av kenyanen Paul Tergats tidigare rekord från Stramilano Halv Marathon 1998.
Haile Gebrselassie har under sin karriär haft världsrekord på distanser från 3000 meter och uppåt. Numera är det dock landsvägslöpning och maraton som gäller. Förra året var han snabbast i världen och i London Marathon i april kommer etiopiern att göra ett försök att slå Paul Tergats världsrekord.