Nyberg tittar på tv och tränar för 10000

Kommande helg avgörs årets terräng-VM i Nordirland.
Sverige representeras av juniorerna Gustav Svedbrant och Henrik Ahnström.
Den svenska terrängstjärnan Claes Nyberg väljer att följa tävlingarna på tv och träna för bansäsongen.

- Lite avigt känns det ju att inte vara med, men den 10 april avgörs "European 10000 m Challenge" - ett lopp där det finns chans att göra bra tid, förklarar Claes Nyberg.
- Åren går och ska jag kunna göra någonting på bana måste jag göra det nu, fortsätter Claes som måste klara 28.10 på 10000 för att få åka till VM i Sevilla i augusti.
Inför terräng-VM ligger Claes på elfte plats i Världscupen i terränglöpning efter ett par starka lopp nere på kontinenten. Svensken har varit bland de bästa europeerna i alla lopp han ställt upp i. Ett bevis på att EM-silvret från 1997 inte var en lyckträff.
- Det är oerhört hård konkurrens i terräng-VM. Jag har inte varit med sedan 1997 och då blev jag 77:a.
Som junior var Claes Nyberg 21:a som bäst.
- Klarar Gustav Svedbrant och Henrik Ahnström att bli bland de 30 bästa tycker jag att de har gjort mycket starka insatser, säger Nyberg.
Allmänt tippas det bli en kenyansk dominans på herrsidan både på korta och långa banan. Etiopern Million Wolde, algeriern Noureddine Morceli, och marockanen Salah Hissou heter några av utmanarna.
Mästaren på den långa banan heter sedan fyra år tillbaka Paul Tergat.
- Jag har sprungit mot honom många gånger. Hans inställning och målmedvetenhet är imponerande. Han tävlar mycket, även när han inte är i form, men när han går in för ett lopp finns det inte många som kan hota honom.
Total afrikansk dominans på herrsidan alltså?
- Njae... blir det lerigt och en tung bana är britten Jon Brown så stark att han faktiskt skulle kunna snuva afrikanerna på segern. Och dansken Carsten Jörgensen trivs också med sånt underlag.

Vid förra årets terräng-VM i Marocko snuvade irländskan Sonia O''Sullivan de afrikanska kvinnorna på segern. Irländskan vann både långa och korta banan, men är med barn och kan därför inte tävla den här säsongen. Eftersom inte rumänska stjärnan Gabriela Szabo vill springa i terräng är det nu upplagt för revansch för främst marockanskan Zahra Ouaziz som fick nöja sig med silverpeng på hemmaplan i fjol.

Tävlingarna i Belfast på Nordirland direktbevakas på Internet på Internationella friidrottsförbundets hemsida.
Eurosport sänder direkt kl 17.15 på lördag samt 16.45 på söndag.