Nybergs coach ? ny förbundskapten för långlöparna

På Luciadagen blev det officiellt att Christian Augustsson från Karlstad, känd som Claes Nybergs tränare, fortsättningsvis är förbundskapten för de svenska långlöparna.

Han kommer vara ansvarig för landsvägslöpning, terränglöpning samt Nordiska och Europeiska Challenge på 10.000 meter.
Vad var det som då fick förbundskaptenen Ulf Karlsson att lämna sitt uppdrag efter bara en dryg månad?
- Jag har pratat med Christian tidigare under hösten och han skulle bara undersöka hur hans arbetsförhållande skulle gå att kombinera med uppdraget, sa Ulf - som har mycket gott om att säga om Augustsson.
- Han är den typ som vi har försökt att hitta i den nya organisationen, han den typ av coach som vi har sagt att vi skall ha.
- Sedan ville jag gärna vara med och lära känna löparna under hösten. Det tror jag var nyttigt. Men jag har ju också märkt att det tagit väldigt mycket tid. Även om det var lite speciellt under denna höst, med EM på hemmaplan.

Christian Augustsson är 34 år och kommer från Kristinehamn, men bodde i Göteborg under åtta och år, där han var lärare för Claes Nyberg.
- Vi snackade en hel del löpning och han frågade om jag ville hjälpa honom med träningen. Han hade tidigare Anders Börjesson, som flyttade till Stockholm, som tränare. Sedan när Claes kom hit upp till Karstad (där de bara bor 400 meter från varann).
Christian är numera inte bara tränare för Nyberg, som han varit i drygt tre år nu. Han tränar även en grupp löpare i Göta, där han delar på tränaresysslorna med Janne Bengtsson - ej att förväxla med namnen i Växjö som stavar med ett "s".
Förbundskapten Augustsson understryker att han inte kommer stå själv på långdistanseskutan, då Svenska friidrottsförbundet redan sedan tidigare har två stycken "grengruppansvariga" - Matx Erixon för herrarna och Midde Hamrin för damerna.
Första landslagsuppgiften för Christian Augustsson kommer bli terräng-VM på Irland i slutet av mars.
HASSE SJÖGREN