Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Nygamla mästare i terräng SM

Det var idel gamla mästare som stod överst på prispallen när seniorklasserna i terräng-SM avgjordes i Mellsta norr om Borlänge.
. Malin Ewerlöf vann sitt fjärde SM-guld på damernas 4 km.
. Claes Nyberg tog sin femte raka seger på herrarnas 4 km.
. Camilla Benjaminsson tog hem damernas 8 km för tredje gången.
. Peter Koskenkorva blev för andra gången mästare på 12 km.

Malin Ewerlöf gjorde en lovande säsongdebut när hon enkelt säkrade segern på den korta banan på sista kilometern. De övriga deltagarna hade stor respekt för den svenska rekordhållerskan på 800 och 1 500 m, och Malin kunde styra loppet som hon ville.
- Jag ville lägga upp loppet själv, och det fick jag göra idag, kommenterade Malin som just kommit hem från ett träningsläger i Sydafrika.
- Kul att inleda säsongen med terränglöpning.
- Jag känner mig stark. I sommar satsar jag främst på 1500 meter.
Malin Ewerlöf var nio sekunder före junioren Ida Nilsson.

Maria Söderström-Lundberg, som vann både 4 km och 8 km i fjol, ställde nu bara upp på den längre distansen. Hon blev sjuk i förra veckan och är därför en bit från formen.
- Det gick tungt att springa idag. Jag hade ingen fart i benen, tyckte Marie.
- Det är fem veckor till Stockholm Marathon. Hoppas jag hinnar komma i form till den tävlingen.
Marie kunde inte hänga med när Camilla Benjaminsson ökade tempot efter drygt 6 km på damernas långa bana. Camilla vann med fem sekunders marginal och underströk därmed att hon är tillbaka i samma form som för tre år sedan när det också blev SM-guld på 8 km.
Claes Nyberg vann som väntat herrarnas 4 km. Bakom honom gjorde 19-årige talangen Gustav Svedbrant ett starkt lopp. Avståndet mellan de två var tio sekunder.
- Jag gillar terränglöpning, och den här banan passar mig fint, summerade Claes Nyberg som trivdes på de välpreparerade skogsstigarna i Mellsta.
- I sommar springar jag 10000 meter, och sedan satsar jag stenhårt på terräng-EM i Malmö i december.

Peter Koskenkorva gjorde sitt bästa lopp sedan SM-segern i terränglöpning för tre år sedan när han vann SM-tävlingarnas tuffaste klass herrarnas 12 km.
När Jonas Hagelin drog upp farten efter två kilometer var det bara "Kosken" som hängde på. Hagelin föll sedan tillbaka och Peter Koskenkorva var ensam i täten under resten av loppet, men avståndet till den kvartett som jagade bakom var aldrig större än elva sekunder.
"Kosken håll dock undan och var i mål sex sekunder före fjolårsmästaren Alfred Shemweta som sprang Hamburg Marathon för två veckor sedan och troligen hade det loppet i benen.
Koskenkorva och Shemweta satsar båda hårt på Stockholm Marathon den 3 juni. För "Kosken" blir det hans andra mara efter debuten i Sevilla i februari (2.20).
- Jag har tränat för Stockholm Marathon sedan i augusti. Det loppet ser jag verkligen fram mot, berättade Peter Koskenkorva som haft hälseneproblem de senaste säsongerna.
- I Sevilla Marathon var jag med och deltog. I Stockholm ska jag vara med och tävla.