Nytt maraton blir en del av Östersunds stadsfest

Det börjar bli inne med maratonlöpning igen. För första gången sedan 1980-talet ordnas nu ett nytt maratonlopp som blir en del av en stadsfest.
– Välkommen till Östersund Marathon 2006, säger Robert Rydén i Trångsvikens IF.

Östersund Marathon blir en del av Yranveckan - inramingen av Storsjöyran, Östersunds välkända stadsfest. Maratonlöparna kommer att springa runt Brunfloviken och passera krogstråket inne i centrala Östersund.
– Vi tyckte att det hände för lite för löpare och eftersom jag själv är långlöpare så tyckte jag att ett maraton skulle vara något, berättar tävlingsledaren Robert Rydén. Och alla här har varit positiva till idéen.

Under 2005 ordnades 23 maratonlopp i Sverige. Ett imponerande antal, men ofta handlar det om arrangemang av entusiaster för entusiaster och tävlingarna försigår lite i det tysta.
Under 1980-talets svenska maratonboom var situationen en helt annan. Då ordnades det maratonlopp mitt inne i många svenska städer. Uppbackade av centrumföreningar och lokaltidningar lyckades många arrangörer få uppemot tusen deltagare. Stora lopp fanns bland annat i Malmö, Jönköping, Örebro, Hudiksvall och Skellefteå. Det sista loppet av den här skolan var Strömmingsmaran i Söderhamn som lade ner 2002.
Men nu kommer alltså Östersund marathon i samma klass som de gamla stadsloppen.
Lördagen 22 juli 2006 ordnas premiärloppet. Loppet startar i badhusparken i Östersund, bara ett stenkast från centrum. Banan går sedan runt Brunfloviken.