Nytt svenska årsbästa i London2.20 av Höiom - 2.40 av Willix

Bakom Khalid Khannouchi och Paula Radcliffe gjorde Runar Höiom och Helene Willix starka lopp. Höiom noterade årets bästa svenska maratontid för män och Willix den näst snabbaste.

Höiom överraskade med att bli 18:a man i herrklassen på nya personliga rekordet 2.20.36.
Helene Willix klarade en meriterande 13:e plats i tidernas främsta maratonlopp för damer genom att förbättra sitt två år gamla personliga rekord med fem minuter till 2.40.24.
28-åriga Helene, som representerar Spårvägen, avverkade den första halvan på 1.18 och hade sedan 1.22 på de avslutande 21 kilometrarna.
- Jag är jättenöjd med mitt lopp, förklarar hon.
I London Marathon startar de kvinnliga elitlöparna 45 minuter före de manliga löparna. I de flesta andra stora maratonlopp startar herrarna och damerna samtidigt. I sådana tävlingar springer de bästa kvinnliga deltagarna ofta tillsammans med manliga löpare. I London får de klara sig på egen hand.
- Jag såg knappt en enda löpare under sista halvan, berättar Helene Willix som sololöpte från 18 km till målet.
Helene Willix debuterade som maratonlöpare får två år sedan då hon genomförde tre maror. I fjol blev det inte något maratonlopp för henne.
Camilla Benjaminsson, som nu gjorde sitt andra maratonlopp, fick kramp ett par kilometer från mål och linkade över mållinjen på 2.50.38.
35-årige Runar Höiom bor i Oslo men tävlar för Alingsås. Han förbättrade nu sitt personbästa med tre minuter.
Höioms tid är svenskt årsbästa på maraton, medan Willix tid är den näst snabbaste efter Karin Schön som sprang på 2.38.22 i Italien för en månad sedan.