Nyttigt om löpträning i ny roman

En roman där läsaren samtidigt får lära sig allt om att träna löpning. Författaren Fredrik Svanfeldt ger med den nyutkomna boken Dömd att springa träningsråd i en annorlunda förpackning. En berättelse där löpträningen är central och som börjar på en sluten anstalt.

Man kan säga att det här är den träning som jag velat göra men som jag inte hade tid med.
Fredrik Svanfeldt

Uppkomsten till romanen är att den då elitsatsande Fredrik Svanfeldt 2004 köpte ett begagnat löpband som hade använts av de intagna på Hall-anstalten. Under milen på löpbandet väcktes tankarna om hur det skulle vara att sitta inlåst. Men Fredrik Svanfeldt började också fundera på om det kunde vara möjligt att inom fängelsets väggar helt kunna koncentrera sig på löpningen och vad det skulle kunna innebära.

Fram växte romanfiguren Johan – en person fjärran från Fredrik Svanfeldts eget liv.  Under många år kretsade det kring arbetet på Ericsson,  lämna och hämta barn – men också kring löpträning.

Fredrik själv började sin en elitsatsning vid 37 års ålder. Efter tre års hårdträning var han sexa på svenska årsbästalistan i maraton 2003 med tiden 2.25.58. Året efter kom han på trettonde plats i Stockholm Marathon. Även romanfiguren Johan tränar för att springa maraton.

– Jag valde att han skulle vara ungefär tio år yngre än vad jag var när jag började satsa för att tänka mig hur bra man skulle ha kunnat bli då.
I boken får vi följa med i huvudpersonens utveckling. Från att ha upptäckt att han mår psykiskt bra av att springa till att han också upptäcker sin talang. I boken får läsaren huvudpersonen Johans löpträning i detalj.

– Man kan säga att det här är den träning som jag velat göra men som jag inte hade tid med. säger Fredrik Svanfeldt.  


Dömd att springa

Format: Inbunden eller nedladdningsbar pdf.
Antal sidor: 271
Förlag: Bokförlaget SOL
ISBN: 9789198343861