Öland marathons segrare till OS

Det är en lång väg för maratonlöpare som vill till OS i Sydney.
Inte minst om man tar vägen över Löttorp på norra Öland.
Två löpare från shejkdömet Qatar tog en sista chans att kvala in till OS i lördagens Ölands marathon.
Segertiden 2.20.48 räcker för att Rashid Khalil Jamal ska få sin hett eftertraktade OS-biljett till Sydney.

- Tävlingsledaren Lars Hansson fick ett fax i början av augusti med en förfrågan om två av Qatars maratonlöpare var välkomna till Öland Marathon för att försöka kvala in till OS, berättar Sten Medelius.
Ölands marathon i Löttorp på norra Öland är annars platsen där landslagsstjärnor försöker kvala in tll OS. Visst har man haft veteran-SM för några år sedan, och visst var det distriktsmästerskap för Småland, men kvala in till OS...
- Qatars landslag har tydligen legat och tränat i Belgien. Tydligen finns det inte så många maratonlopp att välja på i Europa just de här veckorna och de hade hört att banan här på Öland skulle vara ganska snabb, berättar Lars Hansson.
Klockan 17.00 i torsdags anlände så de två löparna till Kalmar flygplats. Ahmed Adam Salah och Rashid Khalil Jamal var tvungna att göra under 2.20 för att kvala in till OS.
- De sprang helt jämnt och var säkert på väg ner under 2.20 när Ahmed Adam Salah fick en muskelbristning. Rashid Khalil Jamal fortsatte själv och hans sololöpning gjorde sådant intryck på de bestämmande i Qatars friidrottsförbund att han på lördagskvällen fick klartecken för OS-start, berättar Sten Medelius.
Ett helt annat resonemang i Qatar än det som det Svenska friidrottsförbundet har fört. Rashid Khalil Jamal får åka till OS trots att han var 48 sekunder ifrån att klara B-kvalgränsen. Marie Söderström Lundberg missade den tuffare A-kvalgränsen med endast fem sekunder. Sverige har dessutom fem löpare till som har klarat B-kvalgränsen.
Smålands distriktsmästerskap kom lite i skymundan den här dagen. Men veteranen Erik Gerdin sprang riktigt fort. Tiden 2.34.57 gav DM-guld, och hade räckt till seger i veteran-SM som ju avgjordes samtidigt i Säffle. En olycklig krock för alla inblandade arrangörer. Trots detta hade Öland Marathon ändå 49 startande.

Alla resultat