Vinnare i På steget våren 2012

På den här sidan presenterar vi vinnare och rätt svar i tittartävlingen På Steget våren 2012. Tävlingen hämtar vi från vårt program Spring!

Vinnare
På steget, del 1 våren 2012
(tävlingen pågick till 14 april):
Tobias Gatenmalm, Solna.
Rätt svar: Las Palmas

På steget, del 2 våren 2012 (tävlingen pågick till 29 april):
Helena Riihiaho, Uppsala
Rätt svar: Rånäs

Ledtrådarna:
På steget är nästan på spåret när vi börjar vår löptur längs en gammal banvall.Här ordnade ortens klubb under 25 år en populär stafett.
Roslagsstafetten på nedlagda järnvägsbanvallen mellan Faringe och
Rimbo station

Vi är på väg till den gamla bruksorten som har färre än 500 invånare
men med friidrottsklubb som har mer än 700 medlemmar.

Rånäs, Rånäs 4H

Maria är en av klubbens och svensk långlöpnings stora, ständigt
aktuell trots att det är tolv år sedan hon slutade. Klubbens tjejer
har fortsatt att rada SM-guld. Anna, Annelie, Ulrika och Therese är
några av klubbens stjärnor.

Maria Akraka, Anna Rahm, Anneli Fransson, Ulrika Flodin (tidigare
Johansson), Therese Ahlepil

Ortens traditionella lopp ordnades i år för 41:a gången. En av
klubbens åländska stjärnor vann sin klass medan den gamla
europamästaren i maraton fick finna sig ifrånsprungen in på Bruksgatan.
Brukslunken.

Johanna Kahlroth från Åland och Janne Holmen, EM-mästare

Friidrottsklubben drev under några år verksamheten på slottet men idag
är det mest konferensgäster som lever slottsliv i vår gamla bruksort.

Rånäs slott

På steget, del 3 våren 2012 (tävlingen pågick till 13 maj):
Vinnare: Oscar Appelgren, Stockholm
Rätt svar: Mariefred.

Ledtrådarna:
Vi är på spåret när vi börjar vår löptur in mot staden som fått namn efter ett gammalt munkkloster.
Mariefred har en av Sveriges minsta museijärnvägar med persontrafik (Östra Södermanlands Järnväg). I slutet av 1400-talet uppfördes ett kloster för Kartusianermunkar och detta kloster bar namnet Pax Mariae som betyder ”Marias fred” – därav namnet Mariefred.

Vi är inte de enda som har ångan uppe utan har sällskap av både tåg och fartyg.
Mariefred har, som ovan skrivet, alltså en järnväg som går genom staden. Men det finns även möjlighet att åka ångtåg via järnvägen mellan Mariefred och Läggesta samt ett populär ångfartyg, även kallad Maja, som trafikerar mellan Stockholm och Mariefred.

Stadens slott är fortfarande efter snart 500 år i kunglig ägo. Gustav IIIs teater är en av sevärdheterna, för att inte tala om fängeletornet där flera svenska kungar suttit fängslade.
Efter reformationen, för nästan 500 år sedan, blev Gripsholms Slott kungligt och klostret revs. Gustav IIIs teater var mycket rymlig och modern för sin tid och det sägs, utan att ja varit där, att åskådarutrymmet är fantastiskt och att det inspirerat andra i konstvärlden. Gripsholms Slott har ett välkänt fängelsetorn där Johan III, Erik XIV och Gustav IV Adolf har suttit tillsammans med sina familjer.

Tycker man att 10 kilometer är rena semestern så ordnas här varje år ett lopp. En bana genom stan och faktiskt också genom Stora Djurgården har sitt mål på Rådhustorget.
Semesterloppet går av stapeln den första lördagen efter midsommar varje år och går genom Mariestad.

På steget, del 4 våren 2012 (tävlingen pågick till 25 maj):
Vinnare: Viktor Stenberg, Göteborg
Rätt svar: Kalmar.

Ledtrådarna:
Slottet som nämns är Kalmar Slott där kungar huserat.
Den kvinna som det pratas om är Drottning Margareta som var med och skapade Kalmarunionen år 1397. Denna kvinna har ett lopp för kvinnor uppkallat efter sig: Drottning Margaretaloppet i slutet av maj månad.

De järnmän som nämns syftar till tävlingsformen triathlon med tävlingsdistansen Ironman. Kalmar har sedan 1994 anordnat en tävling på Ironmandistans, men från och med i år så kommer få en officiell Ironmantävling och fungera som kval till VM på Hawaii och som Svenskt Mästerskap.

I en Ironman simmar man 3.86 km, cyklar 180 km och springer en marathon, vilket också nämns i inslaget.

Familjen Nilsson är den framgångsrika familj som bor i staden. Familjen är framgångsrik inom friidrotten med förankring i Ölandsklubben Högby IF som är en stark löparklubb:
Pappa Carl-Gustaf, mamma Katarina, och barnen Ida, Johanna och David som alla är framgångsrika löpare och Marcus som är en utmärkt tiokampare.

Sylvesterloppet för Kalmar arrangeras på nyårsafton av just Högby IF med målgång på Fredriksskans, Kalmar FFs tidigare hemmaarena. Kalmars nya hemmaarena är Guldfågeln arena.

På steget, del 5 våren 2012 (tävlingen pågick till 7 juni):
Vinnare: Karin Tufvesson, Göteborg
Rätt svar: Jönköping.

Ledtrådarna:
Vid Elmia sker starten resan, vilket är den akronym som nämns. Detta är ett områden för mässor i stadsdelen Rosenlund. År 1958 fanns Europeiska Lantbruksmässan Axvalla (ELMA) i Axwall i Västergötland. Året därpå arrangerade Hushållningssällskapet Rikslantbruksmötet (RILA) i Jönköping. Från 1961 har jord- och skogsbruksmässan i Jönköping hetat ELMIA. Det I som lagts till står för industri.

Zombierna som nämns handlar om en ny typ av lopp där man har Zombies som jagar de deltagande löparna för att ta livet av deltagarna under de fem kilometrarna. Loppet som kallas ”Spring för livet” äger rum i augusti månad.
De två städerna Huskvarna och Jönköping och ishockeyklubbarna slogs ihop och bildade HV 71. HV 71 kommer från sammanfogningen av Husqvarna IF och Vätterstad IF som skedde år 1971. Vätterstad var för övrigt ett namn som man försökte lansera för hela staden (Jönköping och Huskvarna).

Jönköpings tändsticksfabriks AB grundades genom en sammanslagning av fem andra ledande tändsticksfabriker. Företaget kan sedan förvärvats och då grundades Svenska Tändsticks Aktiebolaget som är ursprunget till dagens Swedish Match AB.

Löparklubben som nämns är IK Hakarpspojkarna, som anordnar evenemanget Vårruset varje år i maj månad, ett lopp endast för kvinnor.

Bron som byggdes år 2006 är Munksjöbron som går över Munksjön. I länet Jönköping finns mer än 2300 sjöar och Vättern är Sveriges nästa största sjö efter Vänern.

På steget, del 6 våren 2012 (tävlingen pågick till 15 juni):
Vinnare: Henrik Clipii Fritz, Stockholm
Rätt svar: Fårö, närmare bestämt Ingmar Bergmans hem på Hammars.

Ledtrådarna:
Vi börjar där han slutade och är på väg till hans hem, hans gömställe. För under hans livstid var det inte många som kände till var denne en av världens mest kända svenskar hade sitt hem.
IB dog på Fårö. Han var väldigt privat och det var inte allmänt känt var han bodde, därför är det ett gömställe. Känd var han så att det förslog.

Tack vare norskt ingripande så räddades såväl hus och hem till eftervärlden och i öns nedlagda skola ska det med regionens och EUs stöd bli ett center.
Norrmannen Hans Gude Gudesen köpte IB:s hem på Fårö och startade tillsammans med IB:s dotter Linn Ullmann en stiftelse (Bergmangårdarna på Fårö) och ett konstnärscentrum (Bergmancenter på Fårö). Projektet har fått EU-stöd.

Varje år i slutet av sommaren ordnades ett lopp på ön, längs en på sätt vis Oscarsbelönad karg strandväg.
Raukloppet såklart! Strandvägen fanns med i en scen i en Oscarsbelönade film, tror att det är "Såsom i en spegel".

Det var vårt slutmål, som han räknade som sitt hem och i den oanseenliga stugan skapades så många mästerverk
I skrivstugan på Hammars har jag för mig att IB skapade många mästerverk!

Mer om På steget våren 2012