Pernilla började med Tjurruset

I tidernas begynnelse var Tjurruset ett lopp bara för killar. Men tjejerna sa ifrån, vi vill ju också ha tuffa, leriga och roliga lopp att springa. Så. 2008 öppnades Tjurruset även för tjejer och 2017 är det minst lika många tjejer som killar som springer loppet. Pernilla Otto från Stockholm var en av de första tjejerna som sprang 2008.

Minns du hur det var?
– Jag var alldeles ny som löpare så jag kände mig ganska amatörmässig. Jag tränade Nordic Military Training och vi var ett gäng tjejer därifrån som sprang. Jag var väl ganska van vid lera och tuffa tag – men Tjurruset blev mitt allra första lopp. Det var himla kul att springa tillsammans med kompisar och jag minns att vi hade picknick efteråt.

Funkar Tjurruset även för ”nybörjare”?
– Det tycker jag absolut. Du behöver inte bry dig om din sluttid – utan kan njuta och ha kul på banan. Eftersom banan aldrig går på samma ställe så går det ju inte heller att jämföra tider, och det tycker jag är ganska skönt. Jag skulle till och med säga att Tjurruset med sin lättsamma och roliga stämning är ett perfekt lopp att börja med. Det är mer lek än tävling.

Vilken typ av lopp springer du annars?
– Jag har gått från att promenera Tjejmilen till att springa riktigt långa, så kallade ultralopp. Förra helgen sprang jag 16 mil. Men jag tar det lugnt när jag springer, jag vill njuta maximalt av banan och upplevelsen.

Kommer du att springa Tjurruset i år?
– Eftersom jag var med i premiären för tjejer i Tjurruset, tänker jag i år vara med i premiären för Nattruset. Jag tycker det låter så himla kul – jag älskar att springa i skogen med pannlampa när det är mörkt.

Vad gör Tjurruset så kul?
– Det är härligt att få skita ner sig i vuxen ålder. Sen gillar jag att det är prestationslöst om man så vill - det är svårt att jämföra tider. Det är lekfullt och äventyrligt, men det bästa är nog ändå den härliga stämningen både före start under loppet, där deltagarna är peppande och hjälpande mot varandra.


Pernilla Ottos tips till de som aldrig sprungit Tjurruset


  • Ta handskar, oömma kläder (som är okej om det går hål på) skor med bra grepp – bra om du har skor som släpper ut vattnet.
  • Börja lugnt så att du inte drar på dig mjölksyra redan från start
  • Spring med en eller flera kompisar, då kan ni hjälpa varandra när det känns tufft
  • Ta med dig varma kläder att ta på efter loppet – du blir blöt och frusen.
  • Njut och ha kul!