Peter Melin – en av Stockholm Marathons grundare – död

Peter Melin, som var en av grundarna av Stockholm Marathon, avled hastigt på onsdagen.
– Utan Peters insats hade det inte blivit något Stockholm Marathon, säger Anders Olsson, som kom med idén till maratonloppet i Stockholm.

– Peter gjorde mycket av förarbetet inför tävlingen och tog ett stort ansvar vid genomförandet av premiärloppet. Utan hans entusiasm hade vi knappast klarat av tävlingen.
– När jag presenterade idén om ett maratonlopp genom Stockholm tände Peter direkt. Hade han sagt nej så hade det stannat vid en idé.

Peter Melin var en duktig löpare som ungdom. Han var sedan den som, utan att vara ordförande, låg bakom Spårvägens frammarsch under 1960- och 70-tal. Undan för undan blev klubben allt bättre under Peters kraftfulla men ändå ibland osynliga ledning. Till sist blev den forna korpklubben landets bästa friidrottsklubb.
Peter var den som höll i alla anmälningar, egna tävlingar, avtal med aktiva, tränare och andra och han skötte klubbtidningen. Allt med samma höga krav på sig själv.

1978 hade Peter Melin tillsammans med bland andra Staffan Skog och Anders Olsson huvudansvaret för SM i friidrott som det året arrangerades på Stockholms Stadion.
Samarbetet inom denna grupp utgjorde grunden för Stockholm Marathon.
– Det var naturligt att kontakta Peter när jag börjat fundera på att arrangera Stockholm Marathon, säger Anders Olsson.
– Det första året skötte vi våra arbeten samtidigt som vi jobbade med Stockholm Marathon på dagar och kvällar, sedan ringde vi till varandra vid midnatt och stämde av vad som skulle göras nästa dag.
– Peter var den mest kompetente friidrottsledare jag träffat.

Stockholm Marathon blev direkt en jättesuccé. Peter jobbade hårt med loppet under några år. När organisationen var så stark att hans insats inte längre var nödvändig började Peter istället satsa på sitt civila arbete.
Peter började jobba som redigerare på Svenska Dagbladets sportredaktion i början av 80-talet. Han flyttade sedan till centralredaktionen där han bl.a. var bildchef och redaktionschef.
2000 blev Peter chefredaktör för Kristianstadsbladet. Sedan 2005 var han chefredaktör och ansvarig utgivare för Sydsvenskan i Malmö.

Den 22 januari hedrades Peter Melin på Publicistklubben i Stockholm med det nyinstiftade Olle Stenholm-priset för etik och debatt.
Samma dag som Peter Melin avled hade han tagit ansvaret för publiceringen av den omtalade Muhammedkarikatyren i Sydsvenskan.
Peter Melin blev 59 år gammal.

Jan Ahlström