Pirater eller rebeller på Gotland?

Långlopp ordnas av tradition av friidrottsklubbar. Dessa måste ha tillstånd av sitt distriktsförbund eller Svenska Friidrottsförbundet för att ordna loppet.
Men det finns de som ordnar lopp ändå.
Långlöpningens rebeller, eller bara pirater som vill tjäna en slant?

- Vårt lopp är för dem som vill ha en kul dag. För dem som inte bara vill ligga på stranden utan också hitta på något, säger Eddie Wahlgren som i sommar ordnar Mad Mud Challenge på Gotland.
Loppet som Eddie Wahlgren och David Norrby ordnar är ett terränglopp genom lera och kanaler. Distansen mellan 8 och 15 kilometer.
Ett annorlunda lopp helt klart, men det som särskilt skiljer ut loppet är att Wahlgren och Norrby inte har någon idrottsförening bakom sitt arrangemang. Sponsorer och samarbetspartners finns däremot.
- Jag hade inte en aning om att man måste ha en idrottsförening med när vi satte igång det här. Men det här är ingenting som vi hittat på för att tjäna pengar, säger Eddie som själv inte är löpare, men som har varit ledamot av den lokala idrottsklubben IK Tjelvars huvudstyrelse som representant för badminton.
- Det här var helt enkelt det enklaste sättet att ordna tävlingen på.
För tävling blir det. Med en prissumma på 10.000 kr till ettan hoppas man att få någon av landets bästa löpare till start. Startavgiften är 250 kr. Max antal deltagare är 250.

Läs mer om Gotland Mad Mud Challenge på hemsidan