Premiär för Stockholm Ultra nästa år

Stockholm Ultra Marathon år två distanser; 50 km och 100 km.

1979 var det premiär för Stockholm Marathon. Sedan har de två arrangörsklubbarna Hässelby SK och Spårvägens FK startat flera nya stora lopp, t.ex. Tjejmilen, Vår Ruset, DN Stockholm Halvmarathon, Tjur Ruset och Bellmanstafetten.
Nästa år är det premiär för klubbarnas nya satsning; Stockholm Ultra Marathon.

Lördagen den 3 augusti 2013 avgörs denna tävling för första gången. Stockholm Ultra Marathon får två distanser; 50 km och 100 km.
– Det känns att intresset för ultralöpning ökar. Tidigare pratade man om personbästa i maratonlöpning när man talade om hur duktig en löpare var. Idag är det istället många som berättar om hur långt de sprungit, säger Tommie Nordh som kommit med idén till Stockholm Ultra.
– Vi har funderat på att starta ett ultralopp i Stockholm i ett par år. Kul att vi nu äntligen kommit till skott med Stockholm Ultra, förklarar Tommie, som är ordförande i Fredrikshofs FI och f.d. landslagsman i maratonlöpning.
– Banan är inte klar ännu. Vi planerar en bana i centrala Stockholm på någonstans mellan 5 km och 10 km som sedan löps flera varv.
Fredrikshof blir tillsammans med Hässelby och Spårvägen arrangör av Stockholm Ultra Mrathon.

Som inför starten av Stockholm Marathon
– När vi på hösten 1978 beslutade att starta Stockholm Marathon fanns det bara några hundra maratonlöpare i Sverige. Idag finns det ungefär lika många ultramaratonlöpare i landet som det fanns maratonlöpare för 34 år sedan. Jag tror att Stockholm Ultra kan bli ett av Europas största ultralopp, säger Anders Olsson som är initiativtagare till Stockholm Marathon och till sommarens nya stortävling Jubileumsmarathon. Anders är nu sysselsatt med planeringen av Stockholm Ultra
– Vi talar inte om tio eller tjugo tusen deltagare i Stockholm Ultra, men kanske om tusen eller ett par tusen löpare.

Definition av ultramaraton är att det är ett lopp på en längre distans än maraton, d.v.s. längre än 42 195 meter. I Stockholm Ultra kan deltagarna välja mellan 50 km och 100 km.
– Jag tror att många maratonlöpare är nyfikna på att springa ultramaraton, säger Anders Olsson.
– Vi ska hjälpa dem att ta steget från 42 km till 50 km eller 100 km genom att Anders Szalkai tar fram nya träningsprogram för ultralöpning.

Nya träningsprogram för Stockholm Ultra
Anders Szalkai har de senaste tio åren tagit fram uppskattade träningsprogram för ASICS Stockholm Marathon och andra tävlingar.
Nästa år kommer den f.d. Stockholm Marathon-vinnaren med träningsprogram för 50 km och 100 km. Anders vet själv vad det innebär att springa 10 mil. I fjol blev han tidernas förste svenske mästare på 100 km.
Förutom Anders Szalkai är också andra meriterade ultralöpare engagerade i planeringen av Stockholm Ultra, t.ex. Reima Hartikainen och Fredrik Elinder.
Reima är tävlingsledare för två av Sveriges största ultralopp och dessutom ledare för det svenska landslaget i ultralöpning.
Fredrik är en rutinerad ultralöpare som i fjol var SM-fyra på 100 km.

SM på 100 km 2013
Det är redan klart att Stockholm Ultra nästa år blir SM på 100 km. 2011 års SM-premiär ägde rum i Tibro. I år avgörs 100 km-SM i Adak i Västerbotten.
Det finns inte något SM på 50 km.