Prisbelönt idé hjälper löpareplanera och utvärdera träningen

Sedan några månader tillbaka finns det svenskutvecklade dataprogrammet Athlete Digital Coaching till hjälp för den som vill planera och utvärdera sin träning med datorstöd.
Bland löpare har programmet fått ett mycket gott mottagande, men redan på idéstadiet blev bröderna Anders och Mats prisbelönta.

Anders och Mats Berglund letade själva som elitsatsande kanotister efter ett bra verktyg för att planera och utvärdera sin träning. Insikten av att det saknades bra datorstöd för planering och analys av träning gav dem en idé. De senaste två åren har de satsat allt för att skapa ett användarvänligt träningsverktyg som alla konditionsidrottare ska kunna använda.
I somras låg så de första CDarna på försäljningsdiskarna. Hela produktionen från idé till färdig produkt har skett helt i det nystartade företaget Mantabs regi. I projektet har de använt sig av erfarenheter från egen träning, tränarutbildningar och universitetsstudier. Riskkapital från Teknikbrostiftelsen i Luleå och stipendier från Centek gjorde det möjligt att kommersialisera idén som vann första pris i tävlingen "Idé och framtid", 1998.
- Programmet är ett komplett träningsverktyg för att underlätta planering, registrering, analys och rapportering av träning, förklarar Anders Berglund. Vår grundtanke har varit att hjälpa aktiva och tränare att få överblick över träningen och dess resultat. Med programmet till din hjälp blir det lättare att hålla koll på sambandet mellan hälsa och prestation. Genom att anpassa träningsbelastningen efter hur kroppen mår kan du nå en balans som hjälper dig att pricka in formtoppar när det verkligen gäller.
Grafer visar tydligt förhållanden mellan resultat och träning under en viss period. En elektronisk träningsdagbok ger dels egen överblick men också bättre möjlighet till samarbete med en personlig tränare på distans.
- Vi har massor av idéer om vad som ska byggas in i kommande programversioner, säger Anders Berglund. Just nu befinner sig företaget emellertid i en tillväxtfas för att kunna bemöta den alltmer ökande efterfrågan.

Läs även Torbjörn Sköldefors recension.
Beställ programmet direkt i Idrottsbokhandeln.