Prispengar ska locka löpare till Kiruna

Sveriges nordligaste stad satsar på en ny halvmara. Med prispengar i GöteborgsVarvs-klass lockar gruvstaden till ett halvmaratonlopp i samband med Kirunafestivalen 26-29 juni.

Kirunafestivalen är en stadsfest som i år lockar med band som Dag Vag, Sven-Ingvars och The Hives, men nu kryddar man evenemanget med med friskvård och motion. Under festivallördagen blir det ett långlopp för såväl motionärer som elitlöpare.
Ett av dragplåstren är Marathon.se:s tränare Anders Szalkai som vann Stockholm Marathon 2001.
Elitklassen springer en halvmaraton på 21 kilometer. Loppen går genom de centrala delarna av Kiruna för att de ska bli så publikvänliga som möjligt.

- I motionsloppet ska alla kunna delta, säger Peter Thornéus, verkställande direktör för Kiruna Lappland till lokaltidningen NSD. Vi kommer att ha olika långa sträckor så att både gammal och ung ska kunna ställa upp.
Skidstjärnor i startfältet
- Sedan kommer minst två välkända affischnamn från svenska skidlandslaget, säger Peter Thornéus men vill inte säga vilka.

Tävlingsarrangören Göran Uusitalo säger att förstaprissumman kommer att ligga i paritet med den som delas ut till Göteborgsvarvets förstapristagare, någonstans runt 30 000 kronor.
- Många i eliten gör det här på heltid så man måste ha en bra prispott för att locka hit dem.
För motionsklassen del kommer det dock inte handla om några prispengar.

Göran Uusitalo, ägare till Team Sportia i Kiruna, som arrangerar tävlingen, är nöjd med startfältet med tanke på den korta tid man arbetat med tävlingen.
- Vi har redan börjat jobba för att det ska bli än starkare till kommande år. De stora namnen är så uppbokade att man måste vara ute i god tid, säger han.