Problem med hälsenan stopparGebreselassie i vinter

Haile Gebrselassie, som varit världens bäste löpare på distanser från 3000 meter till 10 000 meter de senaste åren, avstår från vinterns inomhustävlingar. Fjolårets dubble inomhusvärldsmästare ( 1 500 m och 3 000 m) hade planerat att ställa upp i två eller tre inomhusgalor, men har nu tvingats tacka nej p.g.a. en hälseneskada.

Den 26-årige etiopiske löparen har inte kunnat träna ordentligt under hösten.
- Haile har kommit igång med träningen, men han är inte i toppform, så det blir inte några tävlingar i vinter, berättade Gebrselassies tränare och manager Jos Hermens.
Det var i augusti som Gebrselassie började få problem med höger fots hälsena. Efter att ha vunnit VM-guldet på 10 000 meter tvingades han tacka nej till två planerade banlopp i slutet av månaden.
- Hälsenan är läkt nu, men vi får ta det lugnt för att inte riskera sommarens tävlingar, förklarade Jos Hermens.
Gebrselassie har gjort två eller tre inomhustävlingar varje vinter de fyra senaste åren, och han har satt minst ett världsrekord varje säsong.
För tre år sedan noterade han nytt inomhusrekord på 5 000 meter i Globen i Stockholm med 12.59.04. I fjol förbättrade Gebrselassie i Birmingham rekordet till 12.50.38.
Haile Gebrselassie har vunnit fyra raka VM-guld på 10 000 meter. I år satsar han på att försvara sitt OS-guld på denna distans. Gebrselassie planerar att göra sin första utomhustävling i Hengelo i Holland den 28 maj.