Protester kan skapa trafikkaos

Det är inte bara engelska flottan som har siktats vid Vinga. Hela Frihamnen i Göteborg kryllar av örlogsfartyg. Natoflottans besök har vänt upp och ner på halva Göteborg och varvetlöparna kommer att märka det.

Med kort varsel har arrangerande Göteborgs Friidrottsförbund ändrat på delar av banan. Det rör sig om den delen på Hisingen som passerar Frihamnen som nu har fått en ny sträckning.

Frihamnen är sedan förra veckan avspärrad och militären har placerat ut vakter. Patrullbåtar finns i rörelse. Bara personer med giltiga skäl, och som finns med på en i förväg upprättad lista, tillåts komma in. Allt görs för att garantera säkerheten för de 37 örlogsfartyg och 6 500 sjömän som ingår i Natos snabbinsatsstyrka. Fartygen ligger i Göteborg inför övningen Noble Mariner.

Under veckan har det förekommit spontana demonstrationer mot flottbesöket och på
på lördag väntas demonstrationer. Fredskoalitionen, som beskriver sig som en religiöst- och partipolitiskt oberoende förening, har fått polistillstånd och räknar med att 2 000 människor ska gå med i tåget från Gustav Adolfs torg via Norra Hamngatan, Kämpebron, Södra Hamngatan, Östra Hamngatan, St Eriksgatan och till Operan. Starten sker klockan 12.

För GöteborgsVarvs-löpare som ska ta sig genom stan kan det alltså bli stopp i trafiken på vissa ställen. Polisen räknar med att demonstranterna ska vara borta till dess att löparna kommer till Östra Hamngatan. Polisen har dock beredskap för spontana protestaktioner.

Framkomligheten för allmänheten kommer att vara begränsad på flera håll - Eriksberg, Lindholmen, Götaälvbron, Lilla Bommen, Margaretebergsgatan mellan Dag Hammarsköldsleden och Slottsskogen.

Kollektivtrafiken i berörda områden ändrar körvägar eller - som vid demonstrationen - stoppas.