Publiken spräckte drömgränsen i Globen

Wilson Kipketer missade världsrekordet med någon sekund.
Kent Claesson var bara en halv sekund från svenska rekordet på 3000 meter.
Men en drömgräns passerades på torsdagskvällen i GE Globen Galan. 10197 personer såg tävlingarna - nytt rekord i Sverige för friidrott inomhus.

Det är drag kring svensk friidrott just nu. Hoppartjejerna Johansson och Bergqvist presterar resultat i världsklass. Men även publikmässigt håller Sverige högsta klass. 10197 är årets största publik i världen för friidrott inomhus.
Jimisola Laursen var också i rekordform på 400 meter. Tiden 46.47 är svenskt rekord som även ger en biljett till EM i Belgien.
För Birger Olsson blir det istället en biljett hem till USA efter att ha missat EM-kvalgränsen på 1000 meter med fjuttiga två tiondelar.
- Jag hamnade i ett vakum, i täten gick det för fort och de bakom sprang för långsamt, förklarar Birger som vid flera tillfällen under inomhussäsongen varit nära att klara kvalgränsen.
- Jag springer landskampen på söndag men nu åker jag hem - det känns snopet när det egentligen stämmer så bra.
Segraren, den stora pubikfavoriten Wilson Kipekter, imponerade dock inte speciellt.
- Det var första gången som jag sprang mot honom - och visst är han bra, men idag var det väl egentligen så imponerande. Men han kanske laddar för utomhussäsongen.
Av de svenska löparna gjorde Kent Claesson, Skillingaryd ett nytt starkt 3000 meters lopp. Med tiden 7.48.90 skiljde endast en halv sekund till det svenska rekordet.