Ramboll Stockholm Halvmarathon - nästan New York feeling

Tankarna går osökt till Brooklyn Half Marathon, eller något annat urbant, häftigt och internationellt halvmaratonlopp när man ser inramningen av Ramboll Stockholm Halvmarathon. För det här är riktigt coolt.

Över 13 000 deltagare från 87 nationer var anmälda till Ramboll Stockholm Halvmarathon. Starten, som förra året flyttades till Strömbron från tidigare Norrbro var riktigt snygg. Både med tanke på det vackra läget med slottet, saltsjön och båtar i bakgrunden  – men även för pulsen, musiken, röken och alla taggade löpare. Grym stämning helt enkelt.

15.30 gick första start, och 16.00 hade alla deltagare gett sig iväg på det som är en av världens mest urbana halvmaror.

Banrekord
Mustafa Mohamed, Hälle IF, vann Ramboll Stockholm Halvmarathon på tiden 01:03:44, vilket är nytt banrekord. Bästa kvinna blev Johanna Eriksson, Motala AIF på 01:15:51. Mer om banrekordet och eliten kan du läsa i separat artikel här på Marathon.se.

Vi träffade Karin Sjödin som sprang sitt andra Ramboll Stockholm Halvmarathon på grymma tiden 1.43.10. Det var ett snyggt pers på sex minuter.

– Det var så roligt. Jag älskar det här loppet. Bara starten – så coolt med röken och den höga musiken. Jag blev jättepepp. Superbra bana – den är lättsprungen och med massor av publik. Jag gillar också att man springer genom så många stadsdelar – jag liksom bockade av en stadsdel i taget.

Peppande röst längs banan
En spännande nyhet i år var att deltagarna via Rambolls app ShapeRunner kunde bli peppade längs hela banan av sportkommentatorn Tommy Åstrand.

– Ja, det var så kul. Jag hade appen på hela loppet och det var som att få en historielektion. Tommys röst berättade om platser jag sprang förbi samtidigt som han peppade bra. Jag tror faktiskt att loppet gick lite enklare på grund av det. Men mot slutet var det pannbenet som fick jobba, jag var så trött. Men så glad, säger Karin innan hon går iväg för att hämta sina överdragskläder.

Ramboll Stockholm Halvmarathon 2020
Vi bytte även några ord med David Fridell, marknadschef på Marathongruppen som arrangerar Ramboll Stockholm Halvmarathon. Han berättar att loppet ökar i popularitet och att det är fler deltagare detta år, än förra året. På vår fråga varför man ska springa Ramboll Stockholm Halvmarathon nästa år svarar han.

– Jag törs nog säga att vår citybana är världsunik. Det är en så otroligt skön urban stämning i kombo med en väldigt avslappnad känsla. Det är en bra distans och alla från yttersta eliten till vardagsmotionärer möts här.