Regnig premiär i Vårgårda

På lördagen arrangerades VårgårdaRuset för första gången. Tidigare har det funnits ett Vårgårdamästerskap i terränglöpning, som dock samlat allt färre löpare för varje år. I år bestämde sig därför arrangörerna för att satsa på en bredare tävling, för både elit och motionärer.

Text: Jakob Karlsson

Det tidigare mästerskapet har arrangerats i samarbete mellan två klubbar, Vårgårda IK och OK Kullingshof. I samband med att tävlingen i år gjordes om till VårgårdaRuset anslöts en tredje förening, Friskis & Svettis. Den senare har ju mycket goda kontakter, och förhoppningen var att man på så sätt skulle få ytterligare draghjälp för tävlingen.
Förra årets upplaga av terrängmästerskapet samlade blott ett 30-tal deltagare. Samtidigt åker flera busslaster vårgårdabor till Göteborg för att springa VårRuset, och även andra tävlingar i regionen lockar många löpare från orten. Ett mer motionsinriktat lopp på hemmaplan borde alltså kunna locka många deltagare. Distansen sattes till sex kilometer, med kortare banor för de yngre löparna.
Eftersom tävlingen planerats med ganska kort varsel fanns det inte så gott om tid att göra reklam och ta in förhandsanmälningar. De flesta deltagarna anmälde sig strax innan start, och efter en regnig natt och morgon var det säkert många som valde att stanna hemma. VårgårdaRuset kunde dock räkna in drygt 120 deltagare i sin premiär, vilket arrangörerna verkade vara nöjda med.
Start och målgång sker vid OK Kullingshofs stuga i utkanten av Vårgårda. De första två kilometrarna av banan går till största delen i bostadsområden, varefter löparna svänger av in i skogarna i östra Vårgårda. Banan går där på mindre vägar och stigar, men den är förhållandevis lättlöpt utan några större nivåskillnader. På lördagen gjorde dock regnet att banan blev mer hal och svårsprungen än annars.
Tävlingen lockade till största delen löpare från Vårgårda med omnejd. Det gjorde att en storfavorit till segern kunde utses redan på förhand. Till start kom nämligen Hans Andersson, Vårgårda IK, traktens duktigaste löpare som i år bland annat varit bland de hundra främsta på GöteborsVarvet, Stockholm Marathon och Lidingöloppet. Mycket riktigt blev det även Hans som tog hem segern, med sina 19:45 över de sex kilometrarna. Bland damerna fanns ingen lika klar favorit. Först i mål blev hursomhelst Maria Larsson från arrangerande OK Kullingshof på tiden 25:07.
Vårgårdamästerskapet i terränglöpning lever kvar som en del av VårgårdaRuset, så efter lördagens tävling har flera löpare - fördelade på olika åldersklasser - mästerskapstecken att hämta. Arrangörerna verkade nöjda, och räknar med att kunna bjuda in till en ny upplaga av tävlingen nästa år. Och med ett leende på läpparna vågade en av funktionärerna sig på att utlova bättre väder till nästa gång...


Resultat
Herrar 6 km
1) Hans Andersson, Vårgårda IK 19:45 (M21)
2) Thomas Carlsson, OK Kullingshof 20:19 (M21)
3) Lahti Shemeikka, Borås SOK Knallen 21:03 (M21)
3) Bengt Hullander, Herrljunga SK 21:03 (M50)
5) Göran Frisk, Kullingshof 21:12 (M40)
Damer 6 km
1) Maria Larsson, OK Kullingshof 25:07 (D21)
2) Annika Bäck, OK Kullingshof 26:34 (D21)
3) Åsa Långdahl, Alingsås 28:25 (D21)
4) Karin Ljungström, Frisis & Svettis 28:50 (D21)
5) Sara Svensson, OK Kullingshof 28:47 (F16)