Reima Hartikainen vann Paavo Nurmi Marathon

Familjen skulle till Stockholm för att lyssna på Black Sabbath.
Men så blev det en klämdag på semestern- sådant kan göra en maratonlöpare rastlös.
Reima och Torill Hartikainen tog färjan över till Finland och passade på att springa Paavo Nurmi Marathon.

- Det var varmt, säkert 25-27 grader och jag tänkte att jag tar det lugnt i början , men så blev jag ganska snabbt ensam längst fram och vid 10 kilometer ledde jag med två minuter trots att det inte gick snabbare än 37 blankt, berättar Reima Hartikainen.
Den förvånade ledaren fortsatte att öka avståndet, passerade halvmaran på 1.20, fyra minuter före tvåan Kari Lomperi. I mål blev avstånder till slut tio minuter och svensk seger på den klassiska finländska löparmarken i Finlands näst största maratonlopp.
- Jag har vunnit många mindre lopp men det här var nog min finaste seger, analyserar Reima, något brydd över den lite plötsliga framgången.
Även Torill Hartikainen fick en bra placering, femma i K35 på 3.49.06. Meningen var som sagt att familjen skulle gå på Black Sabbath-konserten i Stockholm.
- Vi tog båten tillbaka och såg en riktigt bra konsert, Ozzy Ozbourne kom igång efter några låtar, och det lät lika bra som skivorna från 70-talet. Helt fantastiskt! Faktiskt en av de bästa konserter som jag varit på - och jag har varit på många!
Outtröttlige Reima kör nu vidare i sitt hårda tempo. Loppet i Åbo var det åttonde loppet i år på maratondistansen eller längre. Och i mitten av juli blir det 24-timmarslöpning i Schweiz.
- Stora målet är VM över 50 kilometer i oktober där jag kvalade in när jag vann i Frankfurt i vintras på 3.19.19, avslutar Reima.

Fotnot: Paavo Nurmi är en av löpningens största genom tiderna. Han föddes 13 juni 1897 i Åbo, dog 2 oktober 1973.
Finländsk medel- och långdistanslöpare med 25 världsrekord och 9 olympiska guldmedaljer:
OS i Antwerpen 1920: tre guld och ett silver
OS i Paris 1924: fem guld
OS i Amsterdam 1928: ett guld och två siler.
Nurmi sprang maraton som bäst på 2.22.03,8 på en bana som mätte 40.2 kilometer.