Rekade för årets lopp - på skoter

Arbetet går enligt planerna, konstaterade Åsa Sandström och Roger Spets när de gjorde en avstämning inför Dunder Dygnet som är årets stora nysatsning inom svensk långlöpning.

Arbetet går enligt planerna, konstaterade Åsa Sandström och Roger Spets när de gjorde en avstämning inför Dunder Dygnet som är årets stora nysatsning inom svensk långlöpning.
Den 30 juni - 1 juli är det premiär för denna annorlunda tävling som avgörs i Gällivare.
Då ska det vara barmark, sommar och midnattssol i Gällivare. Nu är det fortfarande mycket snö, så när Åsa och Roger skulle studera den etapp som avgörs på toppen av Dundret åkte de snöskoter.
- Uppe på Dundret ligger snön kvar en månad till. Vi brukar åka skidor där i början av juni, men det kommer att vara perfekt att springa på Dundret i slutet av juni, säger Roger Spets som är anläggningschef för Dundrets fjällanläggning.
En genomgång med ledare från Gällivare SK, Gällivare Skidallians, Gällivare Löparklubb, Korpen, Laponialoppet och LKAB FF visade att det inte kommer att vara några problem att få ihop funktionärer till tävlingen.
- Det är betydligt lättare att vara arrangör än deltagare i den här tävlingen, kommenterade Urban Lindgren, OS-deltagare i skidåkning.
Urban, som representerade Gällivare Skidallians vid planeringsmötet, räknar med att springa Dunder Dygnet tillsammans med ytterligare ett par av landets bästa skidåkare.
Dunder Dygnet har fem etapper som avgörs inom 30 timmar. Det handlar om att testa deltagarnas snabbhet, styrka och uthållighet. Den som sammanlagt är bäst på de fem etapperna vinner.

Kort presentation av de olika etapperna:
Etapp 1: Leden
14 km längs Hermelins historiska ridled som går genom småkuperad lågfjällsterräng sydost om Gällivare. Det är omväxlande barr- och lövskog. Längs leden ligger flera vackra småsjöar.

Etapp 2: Gruvan

4 km i gruvgångarna långt under jorden i Malmberget. Av säkerhetsskäl måste alla löpare bära gruvhjälm (som deltagarna får låna).

Etapp 3: Midnattssolen

4 km löpning på kalfjället uppe på toppen av Dundret. Start vid midnatt, men midnattssolen gör att det är lika ljust som mitt på dagen. I klart väder är utsikten imponerande. Man kan se en elftedel av Sveriges yta från toppen av Dundret.

Etapp 4: Gatan

Sprintlopp över 200 m i centrala Gällivare.

Etapp 5: Fjället

3 km uppför Dundrets välkända skidbacke. Nivåskillnaden är 320 meter.

Läs mer om Dunder Dygnet.