Rekord och seger – 72 mil på sex dagar

Mitt under loppet greppar Kristina Paltén ett paraply som skydd för solen i det sommarvarma Ungern.

– Lite förvånat, ändå väldigt självklart, slutade jag som vinnare i loppet med 721 790 meter löpta.
I sitt första blogginlägg efter segern i EMU 6-dagars i Ungern berättar Kristina Paltén om segern i EMU 6-dagars i Ungern. Det ar många som följt Kristinas löpning under de sex dagarna och hur hon avancerade timme för timme för att till slut bli bäst av alla svenska löpare och vinna damklassen i det prestigefyllda nonstop-loppet.

–  Jag kan inte förstå det, om än vaderna, fotlederna och knäna fortfarande värker lätt. Min kropp tycks ge mig allt jag vill ha, skriver Kristina.

721790 meter är det nya svenska kvinnliga rekordet rekordet, en putsning med fem mil från Kristinas gamla rekord som hon satte förra året i EMU-6 dagars. Totalt sprang hon 778 varv på den knappt kilometer långa slingan vid Balatonsjön i Ungern. Ett snitt på 12 mil per dag, i ett lopp med svensk sommarvärme.

– Rätt skött, med rätt mat, vila och mental inställning handlade loppet om att i varje sekund bestämma mig. Bestämma mig för att springa istället för att gå, även om jag var trött. Bestämma mig för att vila, äta och sova för att få tillbaka energin om det behövdes. Bestämma mig för att gå sju timmar i sträck när jag gjort ett misstag och sprungit bort mig och därefter inte förmådde springa. Allt var bara att bestämma mig, hela tiden, för att fortsätta, vilket inte är så bara. Ändå, en sån otrolig lyx att få leva så.

Loppet avslutades i onsdags men återhämtningen efter strapatsen tar tid.
– Än så länge har jag inte riktigt vaknat upp efter loppet. Jag befinner mig i en behaglig bubbla och där vill jag vara en stund till. Det är en bubbla där jag tittar på hur vackert molnkanten avtecknar sig mot himlen, hur pilfinken bygger bo i ett hål under vårt tak, och där jag beundrar den lila färgen på två tulpaner medan jag samtidigt äter och sover en hel del.
Håll koll på Kristina Palténs blogg de närmaste veckorna där det kommer att handla mycket om 6-dagars-löpningen.
– Jag kommer skriva ett antal bloggar om det här loppet, det rymmer för mycket för en enda blogg. Det kommer bli områden som mål & målsättning, en kärleksförklaring till supporten och förmodligen även om lärdomar och om komplexiteten.

Sverige var väl representerat i årets 6-dagars. 15 av de 92 som noterades för resultat var svenskar. Lena Jensen var endast 15 kilometer efter Kristina i mål med 706882 meter och Jan-Erik Ramström klarade 70-mila gränsen för första gången och vann sin åldersklass.