Rekordfart i Lidingöloppet

Hanna Lindholm och Johanna Eriksson hade en tuff kamp hela vägen i mål om att bli bästa svenska bakom kenyanskan Sylvia Medagu och amerikanskan Annie Bersagel.

Kvinnliga tremilsloppet blev det bästa i Lidingöloppets historia. Kenyanska Sylvia Medagu vann på banrekordet 1:53:00. Inom ett par minuter följdes hon i mål av fem tjejer till varav fyra svenskor.

Det gamla rekordet hade stått sig sedan 2002 med Lena Gavelin som ägare. Den höga klassen på årets startfält gjorde att tempot drevs upp från början. Det var svensktrion Hanna Lindholm och Mikaela Larsson som sprang EM-maran i augusti samt årets stjärnskott Johanna Eriksson, som stod för farthållningen. Medagu, som vunnit milsträckan de två senaste åren, höll sig avvaktande, men tog sig upp i ledning på flacken runt Kyrkviken, fram till den första milen.

Den som disponerade krafterna väldigt väl var amerikanskan Annie Bersagel, som bor i Norge och har sprungit maraton på 2:29 för några år sen. Hon var bara femma halvvägs, men med en så bra passertid som 56:03, mindre än en minut bakom kenyanskan och med den svenska trion inklämd däremellan. Under loppets värsta parti tog dock Bersagel sig förbi. Vid Grönsta, med en mil kvar, krisade de blågula.

– Jag tänkte bara ”nej, det här går inte” avslöjar Mikaela Larsson.
– Jag kände mig riktig seg vid 20. Och det ska man ju inte göra i det här loppet. Vid fem kvar ville jag bryta, men det går inte för då är man mitt ute i ingenstans och måste ta sig tillbaks hit.

Hanna Lindholm tryckte på gasen lite tidigare.
– Jag kände mig sjukt pigg efter tio kilometer och då gjorde jag nåt ryck där. Det var inte medvetet, men jag kände att jag behövde få upp farten. Sen kom svackan någonstans mellan 15 och 20. Då trodde jag att det var kört ett tag. Men efter Grönsta fick jag nya krafter och i Abborren kände jag att det var lugnt.

– Jag hade några svackor under loppet, erkänner Johanna, som kom till Lidingö med målet att springa under två timmar.
– Det syns inte om man har 1:54 i resultatlistan?
– Nej, men det hade jag! Mellan 15 och 20 var det jobbigt. Men sen blev jag jättetrött. Igen. Uppför gick det väldigt sakta.
– Vi höll på och sprang om varandra, fram och tillbaka, berättar Hanna.

Men medan många killar i elitleden som det går knackigt för brukar kliva av där, när man ändå springer förbi målgärdet var det aldrig ett alternativ för Hanna eller Mikaela.
I stället körde de vidare och hittade nya krafter.

Har ni det gemensamt att ni är mentalt starka, ovanligt tjuriga och envisa?
– Ja, det tror jag absolut, tillstår Hanna.
– Jag tror också det. Man är lite envis, bekräftar Mikaela och alla tre skrattar igenkännande, så att pannbenen studsar.

I mål var den svenska turordningen Hanna-Johanna-Mikaela med Ida Nilsson strax bakom, som fick nöja sig med sjätte plats trots 1:55:49. Det är den sjunde bästa svenska tiden någonsin. Anna Rahm och Maria Larsson klämmer in sig på den listan. Maria som fick bryta idag.
– Jag är nöjd med den tiden! säger Ida Nilsson, som tar ett tillfälligt avbrott från sin trailkarriär. Om en månad springer hon båda distanserna på Terräng-SM hemma på Öland.

Johannas kraftiga förbättring i år förklarar hon med kontinuitet efter att ha lättat på träningen.
– Förut tränade jag för maraton och blev skadad hela tiden. Så jag fick en massa avbrott i träningen och fick aldrig ut något av det. Så jag valde att dra ner och kunna träna kontinuerligt i stället. Det blir inte så många mil i veckan. Jag har varit snällare mot min kropp, menar Johanna, som är sin egen tränare.

Resultat Lidingöloppet 30 km damer.

1)  Sylvia Medugu, Kenya, 1:53:00
2)  Annie Bersagel, USA, 1:53:52
3)  Hanna Lindholm, Huddinge, 1:54:17
4)  Johanna Eriksson, Motala, 1:54:32
5)  Mikaela Larsson, Spårvägen, 1:55:05
6)  Ida Nilsson, Högby, 1:55:49
7)  Annelie Johansson, Hälle, 2:00:38
8)   Marthe Katrine Myhre, Norge, 2:02:12
9)  Malin Ewerlöf, Lidingö, 2:02:38
10)  Ellen Persson, Högby, 2:04:32