Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Rekordjakt i GöteborgsVarvet - men vem har rekordet?

Drygt 29000 löpare är anmälda till det 21:a GöteborgsVarvet på lördag. En liten minskning av antalet deltagare - men det svenska elitfältet är starkare än på länge. Kanske till och med läge för att slipa de svenska bästa noteringarna på distansen.

Evy Palms 1.11.18 från Östnor 1988 gäller som svensk bästanotering på damsidan. På herrsidan är det lite luddigare.
Förbundskapten Sven-Åke Jåfs håller Alfred Shemwetas 1.02.43 från Stockholmsloppet 1998 som sitt "rekord". Alfred tävlade visserligen för Flemingsberg, men han var och är fortfarande inte svensk medborgare.
På halvmaratondistansen liksom i maraton räknas inga officiella rekord. Numera börjar dock bästanoteringarna att bli mer eller mindre officiella. Svenska friidrottsförbundet redovisar inte någon bästanotering men Åke Erikssons 1.02.57 från Belgrad 1992 brukar räknas som rekordet att slå.
- Jag har ju sprungit Göteborgsvarvet på 1.02.54, säger Mats Erixon som är en av de få svenskar som vunnit Göteborgsvarvet.
- Jag vet inte varför den tiden inte räknas. Harry Eriksson på Göteborgsvarvets kansli har visat mig ett intyg på att banan var kontrollmätt den gången, säger Mats som var i rekordform 1982. Tio dagar efter loppet i Göteborg satte han svenskt rekord på 10000 meter med 27.56.
Rekord eller inte. Segrarna i Göteborgsvarvet kan ingen ta ifrån Mats:
- Det var en fantastisk känsla att springa på hemmaplan och vinna, säger den förre Mölndalslöparen som fortfarande i högsta grad är engagerad i löpningen. Dels som en av friidrottsförbundets långlöpartränare, dels som säljare i skoföretaget New Balance.
Naturligtvis följer Mats årets lopp med stort intresse.
- Det är ett viktigt lopp för Alfred Shemweta i satsningen inför Stockholm Marathon. Alfred bör göra en tid ner mot 1.04. Magnus Bergman och Jonas Hagelin kan cokså göra neråt 1.05.
Däremot kommer inte Peter Koskenkorva till start. Årets svenska mästare i terräng har varit förkyld och inriktar sig nu på Stockholm Marathon istället.
Räkna dock inte med några svenska segrare. Favorit i det starka startfältet är naturligtvis fjolårsssegraren, marockanen Rachid Ait-Bensalem, men den tanzanska supertalangen Jumanne Tluway kommer säkert att utmana.
Även i damklassen kommer fjolårssegrarinnan. Ryskan Nadesja Ilyina
utmanas främst av kenyanskan Pamela Chepchumba och norskan Stine Larsen. Svenska att hoppas på är Marie Söderström Lundberg som visade att formen är på väg senast i Rösjöloppet.