Rekordmånga i Nyårsloppen

Bättre avslutning kunde inte mass-löparåret 2013 få. Nummerlapparna höll på att ta slut i Nora och runt om i Sverige rapporterar de många Nyårsloppsarrangörerna om nya deltagarrekord.
– Det kom så många att mössorna som alla skulle få tog slut, konstaterar Carl-Gustaf Nilsson, tävlingsledare i Kalmars Sylvesterlopp som räknade in 471 deltagare på 5 och 10 km.

Med några graders plusgrader i södra Sverige var det perfekta förhållanden för de flesta Nyårsloppen. I Kalmar var det några entusiaster som sprang de 5 eller 10 kilometerna i kortbyxor.
Men snabbaste löparen Jonas Andersson i Kalmar, Jonas Andersson sprang i långa tights.
Den före detta landslagsmannen kan springa igen efter den knäskadda som stoppade en kometkarriär, men det handlar nu om lägre ambitioner. Att han litet överraskande sprang ifrån Anton Rehn på slutet gör han ingen affär av:
– Det var inte jag som ökade utan jag höll bara farten, sade Jonas som vann med 18 sekunder före Anton.
Med medaljer till alla och bubbel i champagneglas blev det en skön och festlig avslutning efter ett intensivt arrangörsår för Högby IF. Smart förresten att lägga målet inomhus på löparbanan under läktaren på Fredriksskans.

Rekordkänning även i Göteborg
Sylvesterloppet i Göteborg har i många år varit Sveriges största Sylvesterlopp. Med 1300 föranmälda och 400 efteranmälda var man nära deltagarrekordet 1400 i mål.
Hälle IFs Musael Temesghen försvarade fjolårssegern på den 10 kilometer. Segertiden 30.30, dryga minuten före Ullevi friidrotts Andreas Höye.
På damsidan vann Tova Eurén Magnusson från GKIK på 36.39, dryga 40 sekunder före tvåan Johanna Adolfsson från Mölndals AIK. Tova Eurén Magnusson kom på fjärdeplats i förra årets Sylvesterlopp och hade siktat in sig på segerkransen den här gången.

– Ja, målet var att vinna. Jag springer vanligtvis 800 och 1500 meter, det här är min tredje miltävling, sade hon till GP efter loppet.
Loppet i Göteborg arrangerades i år för 33:e gången.

Nummerlapparna höll på att ta slut i Nora
Det milda vädret bidrog till att Sylvesterloppet i Nora satte rekord i antalet deltagare på nyårsafton. IFK Noras kansli hade fullt upp med att hinna med alla efteranmälningar och problem med antalet nummerlappar uppstod minuterna innan start.
Det var precis så vi hade extra så alla fick en nummerlapp, säger en nöjd Peter Grönlund i arrangörsklubben IFK Nora till 24 i Bergslagen. 
Närmare 187 löpare sprang den 10385 meter långa banan. Snabbast var Linus Rosdal, KFUM Örebro Friidrott med 34.25 och Linda Ström. Linda vann för elfte gången, den här gången på 42.29.
Nyårsloppet i Nora har ordnats sedan 1981 och det tidigare deltagarrekordet var 138 fullföljande från 2011.

Tjuvstart i Klintehamn

Ett av de minsta nyårsloppen i Sverige ordnas i Klintehamn på Gotland. Sedan tidigt 1980-tal har klubben IK Tjelvar ordnat sitt Nyårsloppet, 6, 9 eller 12 kilometer, och efter brukar det inte bjudas på champagne men gröt. Namnet till trots ordnas heller inte loppet som de andra Nyårs- och Sylvesterloppen på Nyårsafton. I år ordnade man tävlingen redan lördagen 28 december. Cirka 50 löpare deltog och snabbast var som vanligt på Gotland, Roma IFs Daniel Hejdström som sprang de 12 kilometerna på 41.39 och Åsa Edman som sprang på 9 km 37.11.

Första loppet i Vänersborg
Många nya lopp har startats under 2013. Sist ut av de nya var Sylvesterloppet i Vänersborg ordnat av Friskis&Svettis. 250 löpare kom till start i löpartävlingen på den åtta kilometer långa banan i centrala Vänersborg. Snabbast var Julius Strömberg, IF Hälle och Frida Carlsson, Vänersborgs RK.


Slutet gott i Vallentuna
Inledningen av det 32:a upplagan av Nyårsloppet i Vallentuna var allt annat än bra. Delvis såphal bana och ingen åtkomst till el och omklädningsrum på flera timmar. Allt ordnade sig till sist och det blev en riktigt lyckad tillställning. Med nytt deltagarrekord på 382 fullföljande (361 löd det gamla på från jubileumsåret Nyårsloppet 30 år) och riktigt bra segrartider i alla klasser tack vare en "varm" vind och en sol som tittade fram i korta stunder.

Rekord också i Malmö
Med ett eller två varv i Pildammsparken sprang 237 löpare ut året i Malmös Sylvesterlopp. Deltagarrekord i den 16:e upplagan av Heleneholms arrangemang.
– Underbart. Det här var ett bra sätt att avsluta året på, eller börja det nya. Lite beroende på hur man ser det, sade herrsegraren Linus Eriksson som klockades för 18.17 på 5,4 kilometer, nio sekunder före tvåan Sebastian Björklund.
I damernas långa lopp segrade Elisabeth Hedström från Helsingborg,

Sylvesterskål i Kalmar