Rekordmånga sprang kyligt New York Marathon

New York City Marathon är världens största maratonlopp. Men när loppet avgjordes på söndagen var det sannerligen inget välkomnande väder för de över 30000 löparna. Med fem grader och en isande vind var det blåfrusna löpare som gav sig iväg från starten på Verrazano-bron till målet i Central Park.
I elitklassen fick fjolårets tvåor revansch, Jospeh Chebet, Kenya vann herrklasen på 2.09.14 och Adriana Fernandez damklassen på 2.25.06.

Med cirka 350 startande är New York Marathon det populäraste utländska loppet bland svenskar. Men svenskarna är ändå en liten nation. Frankrike har 2800 löpare, Storbritannien 1734, Italien 1570 och Tyskland 1069, Danmark 119, Norge 183 och Finland 111. Totalsiffran är 29995 startande enligt den officiella statistiken, eftersom man inte har polistillstånd för fler löpare. Men enligt initierade bedömare startade 35000 löpare på söndagen.
Lite blåsigt väder alltså, men en varm stämning efter banan. Och publiken fick också se en spännande uppgörelse av herrklassen. Tätklungan i herrklassen var samlad fram tilll 30 kilometer innan hårdkörningen började. Med fem kenyaner mot en portugis, en spanjor, en italienare, en marockan och en equadorian blev det taktikkörning av kenyanerna.
Men Domingos Castro hängde envist kvar i hasorna på årets Boston-vinnare Joseph Chebet. Det var först i de avslutande småbackarna som portugisen fick ge sig. I mål skilde sex sekunder till Casto och ytterligare fyra löpare gick under 2.10.
I damklassen öppnade fjolårets vinnare Franca Fiacconi snabbast men efter åtta kilometer kom mexikanskan Adriana Fernandez ifatt. Sedan fortsatte de tillsammans till halva loppet då Fernandez fick en lucka som snabbt växte. I mål var segermarginalen två och en halv minut till kenyanskan Catherine Ndereba medan Fiacconi fick nöja sig med fjärde platsen.

Mer om loppet i New York och alla resultat på den officiella hemsidan.