Renman sjua i Victoria Marathon

Då och då dyker det upp nya svenska namn i resultatlistorna från maratonloppen jorden runt. I söndags persade umelöparen Robert Renman med elva minuter när han blev sjua i Victoria Marathon, Kanada med tiden 2.37.32.
Robert berättar här själv om loppet.

Loppet gick inte riktigt som jag önskat, men jag persade i alla fall med 11 minuter. Jag har tävlat en hel del här i Alberta, Kanada i sommar och nyligen sprang jag 15:18 på 5 km och 25:13 på 5 miles, berättar Robert Renman.
- Jag kände mig bra förberedd och hade därför siktet inställt på 2:30. Vädret var utmärkt; runt 14 grader och svag vind. Banan är mycket trevlig med fantastisk havsutsikt stora delar av loppet. Det finns en del backar, men de är rätt korta och inte alltför krävande.
- Det var bättre startfält denna dag än vid de flesta tidigare år. Jag sprang ett 8,4 km lopp i Victoria tidigare i somras (Devil Takes the Hindseat, placering 3:a), så jag kände till en del av löparna som sprang maran, bl.a. vinnaren Bruce Deacon som är en 2:13 kille. Han var förresten några sekunder före Schemveta i VM-maran.
Jag tog det försiktigt i början och sprang första 5 km på 18 min tillsammans med två andra löpare, och låg då runt 11-12 plats. En klunga på 5-6 man låg ca 30-40s före oss. Jag blev sedan ensam och hade 35:58 vid 10 km, 1:15:46 halvvägs, och började redan då bli trött, men jag passerade två gubbar ändå. Vid 29 km hade jag börjat stumna och tappa rejält med fart, men jag sprang i alla fall inte totalt in i väggen. Jag såg en kille långt framför mig vid 35 km, och vid 40,5 km passerade jag honom (han var nästan 3 min efter mig i mål...).
- Om ekonomin tillåter hoppas jag kunna göra ett nytt maratonförsök i Las Vegas den 6:e februari (www.lvmarathon.com), och det verkar vara en snabb bana med goda chanser till bra tider. Jag sprang halvmaraton på 1:09:42 hemma i Västerbotten i våras, så 2:30 tror jag är möjligt att nå för mig.
Hur hamnade du i Kanada?
- I Umeå träffade jag 1996 en flicka från Camrose, Alberta, Kanada, och i somras flyttade jag hit och gifte mig med henne. Nu väntar jag på att immigrationsmyndigheterna ska ge mig status som "bofast utlänning" (korrekt term på engelska är landed immigrant).

Nyfiken på mer om Robert? Kolla in den snygga hemsidan på www.acc.umu.se/~renman.